Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

SyysTaeston tunnelmia

Pekka Ruotsalainen Ruokojärvi 18.9.2021

Varkauden luonnonystävien joukkue osallistu lauantaina 18.9. jo perinteeksi muodostuneeseen Pohjois-Savolaisten lintuharrastajien SyysTaestoon. Joukkue kokoontui tällä kertaa Ruokojärven lintutornille seuraamaan syysmuuttoa. Sää oli suosiollinen, ei satanut, oli tyyntä ja lämpötilakin oli plussan puolella.

Pekka Nykänen Ruokojärvi 18.9.2021

Vaikka lehtipuiden ruskaväriä saamme vielä vähän odottaa, on Ruokojärven syysväritys kaikkine vihreän ja ruskean sävyineen aivan lumoava. Näin syksyisin järvi on paksun ja pitkän kasvillisuuden peitossa ja estää näkemästä paikallisena viihtyviä vesilintuja. Onneksi sentään äänet kuuluivat ja onnistuimme tornin edustan aukoissa näkemään pari sinisorsaa ja kaksi telkkää. Järvelle laskeutui laulujoutsenten joukko tuttua ääntään pitäen ja pian laskeuduttuaan ne lipuivat ruovikon taakse.

Pekka Nykänen Laulujoutsenet Ruokojärvi 18.9.2021

Suotuisista olosuhteista huolimatta lintuja havaittiin harvakseltaan. Tiaiset ja tikat eivät tee varsinaista muuttoa mutta vaeltelvat syksyin. Näiden ääniä kuuluikin pitkin aamupäivää lähimetsistä.

Lähelle tornia saapui myös vihervarpusten parvi, joka hetken söi lähikoivun urpuja.

Pekka Nykänen Vihervarpunen Ruokojärvi 18.9.2021

Parhaan todisteen menossa olevasta muutosta antoi valkoposkihanhien parvet. Kuvassa suurin havaitsemamme parvi, jossa kuvasta laskettuna on mukana 142 lintua. Nämä taivaalla näkyvät isojen lintujen etelään suuntaavat parvet tuovat syksyn tunnelman. Sekä hanhi- että kurkiparvet pitävät omanlaistaan ääntä ja tulevat sen myötä useimmiten myös havaituiksi.

Pekka Nykänen Valkoposkihanhet 18.9.2021 Ruokojärvi

Toki ennätimme nauttia nokipannukahvit lintujen tarkkailun lomassa. Kahvitellessamme ihmettelimme palaneen koivun kylkeen ilmaantuneen käävän väriloistoa. Ruskaväri tässäkin.

Pekka Nykänen Kääpä palaneessa koivussa Ruokojärvi 18.9.2021

Kaiken kaikkiaan 4 tunnin havainnointiaikana näimme tai kuulimme 31 lajia. Joukkeessa olivat mukana Timo Immonen, Pekka Nykänen,Allan Nyyssönen, Heikki Pentikäinen ja Liisa Tolvanen. Tornilla vieraili tapahtuman aikana 6 vierasta.

LAJILISTA:  laulujoutsen, metsähanhi, valkoposkihanhi, tavi, sinisorsa, telkkä, sepelkyyhky, harmaapäätikka, palokärki, käpytikka, niittykirvinen, västäräkki, rautiainen, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, kulorastas, tiltaltti, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, isolepinkäinen, närhi, harakka, naakka, varis, korppi, peippo, vihervarpunen, pajusirkku 

Näillä havainnoilla joukkueemme sijoittui 5. samalla tuloksella Suonenjoen joukkueen kanssa. Kisan voitti Lapinlahden Linnasalmella kisannut joukkue 55 lajilla.