Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Keskikesää parhaimmillaan

Hannu Holopainen Isolumme 4.7.2021

Säät ovat suosineet kesän viettäjiä, hyttysiä, kimalaisia ja perhosia. Mitä erilaisimmat pienet ja suuret pörräilijät ovat liikkuneet aktiivisesti lämpiminä kesäpäivinä.

Ilkka Koivisto Heinäsirkka 28.6.2021

Tyhjien tonttien kukkakedot ovat hyönteisten tarkkailuun oivia paikkoja ihan kaupungin keskustassa. Katselkaa ja nähkää niiden kauneus. Nämä kukkakedot ovat Päiviönsaaren helmiä! Kaikkien puistoalueidenkaan tai pihojen ei tarvitsisi olla nurmiasfalttia, vaan osalla voisi antaa heinän ja kukkien kasvaa siemen vaiheeseen ennen niittoa.

Pirjo Voutilainen Päiviönsaaren kukkaniittyjä 1.7.2021
Ilkka Koivisto Ketosinisiipi 2.7.2021

Ketosinisiipi viihtyy heinäsirkkojen kera niityillä. Hienoja perhoshavaintoja on tehty nokkosperhosista, joita tänä kesänä on lentänyt ennätysrunsaasti. Havaintoja on tehty eteläisimmistä lajeista myös Varkaudessa.

Pekka Varneslahti Amiraali 28.6.2021

Amiraaliperhonen on tähän aikaan yleisempi Keski-Euroopassa ja  häiveperhonen on vielä aika harvinainen näillä korkeuksilla. Lajitietokeskukseen tänä kesänä ilmoitetut häiveperhoshavainnot keskittyvät lounais-ja kaakkois-Suomeen, mutta on lajista havaintoja Varkaudestakin, mutta niitä ei ole ilmoitettu Laji.fi kantaan.

Laji.fi tietokanta Häiveperhosen havainnot vuonna 2021 4.7.2021 mennessä

Luonto on täynnä pieniä linnun poikasia. Joka puolelta kuuluu hentoa piipitystä ja vikinää, kun pesueet pitävät yhteyttä toisiinsa ja emoihin.

Pekka Nykänen Pikkutyllin poikanen 3.7.2021 Varkaus

Toiset juoksevat lentokyvyttäminä maassa, toiset nousevat pienille siiville ja hakevat turvaa puusta.

Pekka Varneslahti Pyyn poikanen 30.6.2021 Varkaus Ruokojärvi

Kahlaajien pesinnät ovat edenneet jo siihen vaiheeseen, että emolintujen syysmuutto käynnistyy. Paikalliset pesijät ovat vielä pesimäympäristössään, kuten nämä Ruokojärven tienvarsiojan valkoviklo ja liro.

Pekka Nykänen Valkoviklo ja liro 3.7.2021 Varkaus

Kesän helteet ovat luoneet oivat olosuhteet myös ukkosille. Salaman voima on uskomaton. Iso rantakoivu oli silpoutunut Aatu-myrskyn aikaan palasiksi salaman voimasta.

Liisa Tolvanen Ukkosen runtelema koivu 29.6.2021

Helteet ovat jouduttaneet marjojen kypsymistä. Mansikkakausi on kiivaimmillaan ja mustikat kypsyvät metsässä. Kypsiä lakkoja on jo kerätä asti.

Liisa Tolvanen Mustikat 4.7.2021