Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Rehevää ja runsasta

Pekka Varneslahti Neidonkorennot 11.6.2021 Honkakoski, Varkaus

Putkilokasvien pituuskasvu huimaa vauhdillaan kesäkuun alkuviikkoina. Kukat ja heinät kurottavat kukintojaan kohti valoa ja pölyyttäjiä. Siementen tuottamisessa ei auta viivytellä. Leskenlehdet ja voikukat ovat saaneet jo tämän vuoden siemensadon kypsäksi. Keltaiset voikukkapellot ovat vaihtuneet leinikkien keltaiseen.

Hannu Holopainen Voikukat ja leinikit 10.6.2021

Keskikesän kukat avaavat kukintojaan. Kesän kukkijoihin kuuluu huopaohdake, jonka partasutia muistuttavat kukinnot ovat perhosten ja kimalaisten suosiossa.

Liisa Tolvanen Huopaohdake 14.6.2021

Lintujen pesintäpuuhat ovat kiivaimmassa vaiheessa. Jos löydät linnunpesän, anna linnuille pesimärauha ja poistu paikalta välittömästi. Pihapiirin lintujen pesintöjä voi seurailla kauempaa lintuja häiritsemättä. Linnun pesistä ei ole suositeltavaa ottaa kuvia. Pesinnän häiritseminen on lailla kiellettyä ja usein kuvaaminen voidaan tulkita häirinnäksi varsinkin jos emo on poistunut pesästä.

Telkällä on jo poikaset kuoriutuneet ja emo paimentaa pesuettaan lammen rauhassa. Telkän poikasia emot eivät ruoki, vaan poikaset hankkivat oman ravintonsa alusta asti.

Pekka Varneslahti Telkät 1.6.2021 Eskelinsaari Joroinen

Lämpimät päivät ovat saaneet perhoset ja korennot kuoriutumaan. Isoista päiväperhosista yksi näyttävimmistä on ritariperhonen, joita lähiviikkoina on nähty ilahduttavan runsaasti.

Kalevi Sundqvist Ritariperhonen 2.6.2021

Virtaavien vesien äärellä lentävät parhaillaan neidonkorennot. Nämä upeat lepattelijat on kuvattu Honkakosken rannalla lisääntymispuuhissa.

Pekka Varneslahti Neidonkorennot 11.6.2021 Honkakoski, Varkaus

Kaikkia pieniäkin kannattaa katsoa tarkkaan. Kuin jalokivi on tämäkin oksasaksen terälle seisahtanut sarvilehtikärsäkäs.

Liisa Tolvanen Sarvilehtikärsäkäs 14.6.2021

On se aika vuodesta, että jo hetken tarkkailulla kotipihalla voi nähdä useita kovakuoriaisia. Yleinen laji on tämäkin jymykiitäjäinen.

Liisa Tolvanen Jymykiitäjäinen 4.6.2021

Aikuisia jymykiitäjiä voi nähdä toukokuulta syyskuulle. Ne viihtyvät hiekkapohjaisissa kevytmultaisissa nurmikoissa.