Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Viikossa vihreäksi

Pekka Varneslahti Riikinkukkokehrääjä Varkaus 15.5.2021

Kylmän jakson jälkeinen helleaalto aikaansai luonnossa värinvaihdon. Alkukeväinen lehtipuiden ja pensaiden paljaus ja kuloheinien ruskeus vaihtui muutamassa päivässä yhä lisääntyvään vihreyteen. Koivujen urvut turposivat ja pölläyttivät siitepölyn matkaan, niin että horisontti muuttui autereiseksi.

Liisa Tolvanen Koivun urvut 16.5.2021

Lämpimissä rinteissä mustikkakin on avannut lehtisilmut ja ensimmäiset kukinnot.

Pejkka Varneslahti Mustikka 16.5.2021 Savonmäki Varkaus

Lämpöaalto toi mukanaan hyönteissyöjälintuja kaukaa Afrikasta saakka. Kirjosiepot, hernekertut, pensaskertut, sirittäjät, pajulinnut, ruokokerttuset, käet ja tervapääskyt ovat saapuneet suurin joukoin. Mukana muuttajien joukossa ovat saapuneet mestarilaulajat satakielet ja mustapääkertut.

Pekka Varneslahti Mustapääkertut 16.5.2021 Lehtoniemi, varkaus

Mustapääkettukoiraan päälaki on musta ja naaraan päälaki on punaruskea.

Arktisten vesilintujen muutto on parhaillaan menossa. Pääjoukot matkaavat Suomenlahden rannoilta kohti Laatokan rantoja ja siitä kohti pohjoista Jäämerta. Jotkut muuttajat harhautuvat pääjoukoista ja ilahduttavat sisämaan luonnon tarkkailijoita kuten Huruslahdelle ilmaantunut juhlapukuinen alli.

Pekka Varneslahti Alli, Huruslahti Varkaus 16.5.2021

Lentävien perhosten joukko  kasvaa lämpimien päivien myötä. Harvemmin havaittavien joukosta on nyt tehty parikin havaintoa riikinkukkokehrääjästä.

Pekka Varneslahti Riikinkukkokehrääjä Varkaus 15.5.2021

Lämmin jakso sai rupikonnat liikkeelle ja sopivissa lammissa ja lämpimillä rannoilla on käynyt kova polske ja kurnutus kun tuhannet konnat ovat kokoontuneet kutupuuhiin. Naaraiden ympärille kiinnittyy useiden koiraiden joukko ja tämä möykky sitten liikkuu yhdessä kohti sopivaa kutupaikkaa.

Liisa Tolvanen Rupikonnat kudulla 16.5.2021

Siilitkin ovat aloittaneet kesäisen retkeilyn lähimaastoihin. Tämä kaveri on kuvattu Tyyskässä.

Pirjo Voutilainen Siili Tyyskä, varkaus 16.5.2021