Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Tornien Taesto Ruokojärvellä

Kuva Pekka Nykänen Haarahaukka Ruokojärvi lintutorni 2.5.2020

Toukokuun alkuun on jo vuosien ajan kuulunut Tornien Taisto. Viime ja tänä vuonna valtakunnallisesta taistosta on jouduttu luopumaan koronapandemian takia. Lintuyhdistys Kuikka organisoi kuitenkin tänä keväänä paikallisille lintuharrastajille Taeston lauantaina 8.5.2021. Tapahtuma pidettiin pienimuotoisena kontakteja vältellen eikä yleisöopastukia torneilla pidetty. Luonnonystävien 4 henkinen joukkue osallistui kisaan.

Tapahtuma noudatteli perinteitä alkaen klo 5 jatkuen kahdeksan tuntia aina klo 13 saakka. Varkaudessa varhainen aamu oli sateinen, taivaalta tuli lunta, räntää ja vettä. Lämpötila oli nollan tietämissä. Sää selkeni kuitenkin aamupäivän tunteina, sade loppui klo 7 jälkeen, mutta lämpötila pysyi reilusti alle 10 plusasteen.

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet tavanomaista viileämpiä eikä lintujen kevätmuutto ole juurikaan edennyt. Ruokojärvelläkään ei näkynyt isoja muuttoparvia. Ainoastaan tukkasotkia oli noin 30 linnun parvi. Paikallisina vesilintuina olivat muutamat sinisorsat, tavit, haapanat, telkät ja isokoskelot. Lapasorsapariskunta ja laulujoutsenpari ruokailivat tornin vastarannalla.

 Sävähdyttävä havainto oli haarahaukka, joka pyöri järven ympärillä useampaan otteeseen. Haarahaukka pari oli Ruokojärvellä myös viime keväänä. Toinen ilahduttava havainto oli pikku-uikku, jonka äänen kuulimme ensin heti aamulla ja toisen kerran aamupäivällä. Muistimme mukaan pikku-uikkua ei ole aiemmin Ruokojärveltä havaittu.

 Petolinnuista näimme lisäksi sääksen, nuolihaukan, hiirihaukan, ruskosuohaukan sekä varpushaukan. Muuttavia harmaahanhia laskimme menevän kohti pohjoista kaikkiaan noin 300.

Kisan aikana teimme havainnot 67 lajista. Tällä tuloksella tulimme Pohjois-Savon kisassa 4. sijalle. Voittajajoukkue löytyi tällä kertaa Tuusniemen Koivulahden tornista 75 lajilla.

Ruokojärven lajilista: laulujoutsen, metsähanhi, tundrahanhi, valkoposkihanhi, haapana, tavi, sinisorsa, lapasorsa, telkkä, uivelo, isokoskelo, teeri, kaakkuri, silkkiuikku, pikku-uikku, kaulushaikara, ruskosuohaukka, hiirihaukka, haarahaukka,sääksi, varpushaukka, nuolihaukka, kurki, töyhtöhyyppä, pikkukuovi, kuovi, suokukko, rantasipi, metsäviklo, valkoviklo, liro, taivaanvuohi, kalatiira, pikkulokki, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, käpytikka, metsäkirvinen, niittykirvinen, västäräkki, peukaloinen, rautiainen, punarinta, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, tiltaltti, sinitiainen, talitiainen, hömötiainen, närhi, harakka, naakka, varis, korppi, peippo, vihervarpunen, pikkukäpylintu, punatulkku, lapinsirkku, pajusirkku.

Liisa Tolvanen Taestojoukkue 8.5.2021

Kisan lomassa joukkue ennätti nauttia nokipannukahvit ja syödä eväät. Joukkueessa olivat mukana Timo Immonen, Heikki Pentikäinen, Allan Nyyssönen ja Liisa Tolvanen.