Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Västäräkistä vähäsen

Pekka Varneslahti Västäräkki 31.3.2021 Joroinen

Huhtikuun alkuun ajoittuu leppien ja pajujen kukinnan alku. Leppien urvut kasvavat silmissä ja väri vaihtuu tumman punervasta kellertävään. Pajujen kukinnot aukeavat ja tarjoavat ensimmäisenä mesiravintoa kevään hyönteisille.

Lumen alta paljastuu jo vihreää, maahumalan lehdet säilyvät talven yli lumen alla vihreytensä säilyttäen.

Pekka Nykänen Maahumala 1.4.2021 Varkaus

Kuusien käpysato on kohtuullinen ja kohta suuri määrä kuusen siemeniä vapautuu käpyjen kuivaessa ja vapauttaessa siemenet tuulen levitettäviksi. Kuvan käpyjä on joku lintu käynyt aukomassa ja puu on suojannut satoaan tuottamalla pihkaa vaurioituneiden kohtien suojaksi.

Ilkka Koivisto Kuusenkävyt 31.3.2021

Keväisen aamun täyttää lintujen liverrys. Tiaiset ja viherpeipot ovat äänessä lähes koko päivän, ensimmäiset peipposet heläyttävät pontevat säkeensä aamun kunniaksi ja keltasirkut toistavat omaa säettään.

Muuttolintuja tulee nyt päivittäin uusia lajeja. Viime päivien saapujia Varkauden seudulla ovat olleet nauru- ja selkälokki, telkkä, tukkasotka, nokikana, kanadanhanhi, peukaloinen, punarinta, tavi, kiuru ja töyhtöhyyppä. Joroisten pelloille ovat saapuneet ensimmäiset kurjet ja metsähanhet.

Lehtoniemeen seisahtui muutolla peukaloinenkin. Pieni, pusikon kätköissä viihtyvä, pyrstön pystyy nostava laulaja paljastaa läsnäolonsa kajauttaessaan pontevan säkeensä.

Heikki Pentikäinen Peukaloinen 1.4.2021 Lehtoniemi

BirdLife Suomen vuoden lintuna on pikkutikka ja meillä varkautelaisilla on ilo tehdä tuttavuutta tämän lajin kanssa ihan kaupungin sydämessä Kämärillä ja Lehtoniemessä. Vanhaa lehtipuuta kasvavat rannat ovat pikkutikan suosimia biotooppeja.

Ilkka Koivisto Pikkutikka 1.4.2021 Lehtoniemi

Punarinta etsi evästä pensasaidan alta, missä oli vähän sulaa öisen räntäsateen jäljiltä.

Pekka Varneslahti Punarinta 3.4.2021

Kevääseen kuuluvat reviiritaistelut näkyvät ja kuuluvat varsinkin vesistöjen ympäristössä, missä laulujoutsenet puolustavat pesimäreviriään muutolla olevilta lajikumppaneiltaan ja joskus myös muiltakin lajeilta. Lehtoniemessä joutsen hätisti kanadanhanhea kuuluvasti kaakattaen.

Heikki Pentikäinen Laulujoutsen ja kanadanhanhi 2.4.2021 Lehtoniemi

Joroisten linturikkaus on tarjonnut tarkkasilmäisille havannoijille ensimmäiset muuttavat petolinnut. Tuulihaukka ja sinisuohaukka ovat pelloilla jo havaittu.

Heikki Pentikäinen Kiuru ja lapinsirkku 2.4.2021 Joroinen

Peltoaukeita suosivat paikalliseksi jäävien kiurujen lisäksi täällä läpimuuttajana havaittavat pulmuset ja lapinsirkut.

Ja joskus lintuharrastajalla käy vielä parempi tuuri ja kuvaan tarttuu näillä seuduilla harvinainen vuorihemppo. Tämä yksilö havaittiin Joroisissa. Vuorihempot pesivät Skandinavian vuoriston länsireunalla ja Brittein saarilla. Joku pari pesii  myös pohjoisessa Suomessa käsivarren alueella, päälevinneisyysalue on kuitenkin Aasian vuoristoseuduilla.

Pekka Ruotsalainen Vuorihemppo 3.4.2021 Joroinen