Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Lintukävelyn antia

Lauantaina 6.3 kokoonnuimme perinteiselle opastetulle lintukävelylle kaupungintalon edustalle katsastamaan tämän kevään lintutilannetta. Sää suosi retkemme ajankohtaa, sillä iltapäivällä alueemme ylitti yksi talven tukevimmista lumisateista kunnon tuulen saattelemana. Aamupäivä oli kuitenkin pilvipoutainen, lämpötila oli n. -3C, tuuli kävi etelästä ja voimistui parituntisen retkeilymme aikana. Lintuja oli vähän sekä lukumäärältään että lajikirjoltaan. Ensimmäiset kirjaukset heti parkkipaikalta olivat tutut sini- ja talitiaiset, naakka, pulu, varis ja harakka. Pirtinvirran rannassa oleva sorsien ruokintapaikka oli naakkaparven valloittama, mutta yhtään sorsaa ei ruokinnalla näkynyt. Myös sulana oleva virta kimalteli kirkkaasti, mutta yhtään vesilintua ei kiikareihin tarttunut. Itsenäisyyden puiston ruokinnalla oli variksia ja naakkoja sekä orava. Orava on tehnyt ruokintalaitteen kattoon reiän parempien eväiden toivossa.

Pekka Nykänen Tilhi, kaupungintalo, Varkaus 6.3.2021

Kaupungintalon edustan marjaisat puut eivät pettäneet tälläkään kertaa. Yksi ainoa tilhi oli nauttimassa marjoista. Retkemme jatkui kohti Kämäriä ja katselimme palaneen Klubin raunioita. Ämmäkosken sulapaikat ja kiviset rannat tarkastimme koskikarojen löytymisen toivossa. Ja niiailevat ystävämme olivat paikalla, 2 koskikaraa sukelteli virrassa sillan alapuolella. Sillan yläpuolen sula oli aivan tyhjä linnuista.

Pekka Nykänen, Koskikara, Ämmäkoski 6.3.2021

Kämärillä jatkoimme luontopolkua rannan tuntumassa. Ihailimme vanhojen lehtipuiden kääpiä, tikkojen jälkiä lahon koivun kyljessä, palokärjen kolomia tervaleppiä ja muita talvisen luonnon ihmeitä lintujen puutteessa.

Pekka Nykänen Pökkelökääpä, Kämäri 6.3.2021

Pökkelokääpää on aiemmin käytetty neulatyynyinä. Keväällä kerättynä se säilyy pehmeänä ja toimii varmasta hyvin neulojen alustana.

Pekka Nykänen Taulakääpä, Kämäri 6.3.2021

Taulakääpää on käytetty tulentekoon sytykkeenä. Taulan valmistaminen onnistuu toki nykyaikanakin vaikka sen käyttö on jäänyt pois käytöstä tulitukkujen yleistymisen myötä.

Pekka Varneslahti Lepän kääpä, Kämäri 6.3.2021

Lepänkääpä lahottaa kasvualustansa nopeasti.

Pekka Nykänen Halava, Kämäri 6.3.2021

Vielä pajujen kissankäpälät eivät ole auenneet, mutta halavan viime keväiset kukinnot ovat säilyneet läpi talven ja valmiina levittämään hahtuvan perässä olevan siemenen lähiympäristöön.

Kämäriltä palatessa kävelytien viereisen vaahteran tyveen lennähti onneksi vielä yksi talven linnuista. Puukiipijä esitteli kiipeilytaitojaan ja kaiveli vaahteran koloista itselleen evästä.

Pekka Nykänen Puukiipijä Kämäri 6.3.2021

Retkellemme osallistui 6 vierailijaa, tilaa maastossa oli reilusti turvavälien noudattamiseen. Retkellä havaitsimme 11 lintulajia Olipa kivaa avata retkeilykausi!

Lajilista: talitiainen, sinitiainen, naakka, varis, harakka, kesykyyhky, korppi, käpytikka, tilhi, koskikara, puukiipijä.