Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kevääksi kääntyy

Pekka Ruotsalainen Hippiäinen Lehtoniemi 17.2.2021

Helmikuu on tarjonnut tuulta ja tuiskua pakkasten lisäksi.  Talven selkä on kuitenkin taittumassa ja lisääntyvä valo saa luonnon heräämään. Auringon noustua ilman täyttää tiaisten ja viherpeippojen viserrys. Auringon valo sulattaa jo lunta ja jääpuikot muodostuvat räystäiden reunoille.

Liisa Tolvanen Jääpuikot 16.2.2021

Lunta on kertynyt kymmeniä senttejä ja se vaikeuttaa metsäkauriiden ravinnon hankintaa. Metsäkauriit ovat vähälumisien alueiden asukkeja eikä niiden sorkat ole kehittyneet ravinnon kaivamiseen lumen alta tai kantamaan pehmeässä hangessa. Kämärillä on talven aikana kierrelleyt metsäkauriita etsimässä syötävää.

Ilkka Koivisto Metsäkauriin jälkiä Kämärillä 16.2.2021

Lumen ja jään muodostamat taideteokset ovat luonnossa liikkujien ilona vain hetken ja kevään edetessä muuttavat muotoaan ja sulavat aikanaan.

Pekka Nykänen Lunta ja jäätä Kämäri 4.2.2021

Paksu lumipeite vaikeutta pöllöjen metsästystä ja niinpä jotkut pöllöistä tulevat asutuksen liepeille helpomman saaliin toivossa. Lehtoniemessä havaittu viirupöllö pakoili harakoita ja variksia katoksen alla.

Pekka Nykänen Viirupöllö Lehtoniemi 17.2.2021

Lehtoniemen rikas lintumaailma tarjosi herkkujaan toisaallakin, kun samaan aikaan paikalla olivat valkoselkätikka ja isolepinkäinen. Molemmat linnut ovat jo yksinkin kohtalaisen harvinaisia saatikka sitten että ne onnistuu saamaan samaan kuvaan!

Pekka Nykänen Valkoselkätikka ja isolepinkäinen Lehtoniemi 13.2.2021

Vanhan kansan mukaan aamurusko ennustaa huonoa säätä päivän edetessä. Tiistaiaamuinen aamurusko toteutti vanhaa ennustetta, kun lumimyräkkä pyyhki päivän mittaan koko Savon ylitse.

Pekka Nykänen Aamurusko 23.2.2021 Varkaus

Varkauden luonnonystävien toiminta jatkuu keväällä suunnitellusti, mikäli koronarajoitukset eivät estä kokoontumisia.

Ensimmäinen yleisötapahtuma on perinteinen opastettu lintukävely lauantaina 6.3.2021 klo 10:00 Kokoontuminen kaupungintalon parkkipaikalle klo 10:00. Omat maskit mukaan, lämpimästi vaatetta päälle ja kiikarit kaulaan.