Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Lunta, pakkasta ja lisää lunta

Pekka Nykänen Puukiipijä Itsenäisyydenpuisto 31.1.2021

Tammikuu on takana ja alkutalvi on antanut lyhyen pakkasjakson ja paljon lunta. Puiden ja kattojen lumikuorma on paikka paikoin jo melkoinen.

Liisa Tolvanen Lumiset koivut

 Vuoden ensimmäinen kuukausi toi yllätyksiä varkautelaisille lintuharrastajille. Pirtinvirran sulasta sorsien seurasta havaittiin pikkulokki. Pikkulokki on hyönteissyöjä ja sellaisen löytyminen keskeltä Suomea tammikuussa on todella poikkeuksellista. Tammikuussa nähtiin myös harmaalokkeja, mutta niistä ei voi varmasti sanoa olivatko vielä syysmuutolla etelään vai jo palaamassa kevätmuutolla kohti pohjoista.

Pekka Nykänen Pikkulokki Pirtinvirta 24.1.2021

Varkauden monipuolista talvilintutarjontaa voi käydä katsomassa Taipaleen kanavan lähellä olevalla ruokintapaikalla. Paikka on varsinkin tiaisten suosiossa. Tiaisparvien mukana liikkuvat myös hippiäiset, jotka sinnittelevät talven yli pienuudestaan huolimatta.

Pekka Nykänen Hippiäinen 30.1.2021 Varkaus

Lehtoniemi on ollut jo vuosia valkoselkätikkojen suosimaa aluetta ja niin myös tänä talvena alueelta on tehty tikkahavaintoja. Valkoselkätikat suosivat vanhahkoja lehtipuuvaltaisia alueita ja sellaisia löytyy usein rantakoivikoista. Tikat aloittavat keväiset rummutukset ihan lähi aikoina. Rummutuksella pääsääntöisesti koiraat kuuluttavat lajikumppaneille vallattua pesintäreviiriä. Tikkalajien rummutusäänet poikkeavat toisistaan ja lajin pystyy tarkasti kuunnellen määrittämään rummutusäänen perusteella.

Pekka Nykänen Valkoselkätikka Lehtoniemi 23.1.2021

Harvemmin näillä korkeuksilla vieraileva laji ja ilon aihe lähialueen lintuharrastajille ovat Paukarlahdessa havaitut pähkinähakit. Nämä närhen sukuiset vahvanokkaiset linnut viihtyvät ruokintojen liepeillä.

Pekka Nykänen 31.1.2021 Pähkinähakki Paukarlahti