Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Ensimmäisiä muuttolintuja ja lisääntyvää valoa

Pyrstötiainen
Pyrstötianinen 13.3.2020 Kuva Pekka Nykänen

Kevätpäiväntasaus on juuri ohitettu ja valon osuus vuorokaudesta lisääntyy huimaa vauhtia. Aurinkoisina päivinä iltapäiväretkellä voi jo tulla kuuma vaikka aamulla on pakkasasteita. Aamun hetket ovat parasta, linnutkin sen tietävät.

Huruslahti 8.3.2020 Kuva Liisa Tolvanen
Huruslahti 8.3.2020 Kuva Liisa Tolvanen

Linturintamalla on viimepäivinä tehty havaintoja lisääntyvistä harmaalokkimääristä. Lokit levittäytyvät kohti pohjoista ja muutolla jäävät hetkeksi levähtämään sulan reunalle. Huruslahden jäälle lokkeja kertyy iltaisin satamäärin. Osa lokeista pariutuu jo muuttomatkalla.

Harmaalokit
Harmaalokit 19.3.2020 Kuva Pekka Nykänen

Maaliskuu on
vielä hyvää aikaa tehdä havaintoja pöllöistä. Iltaöinen retki lähimaastoon voi
antaa vinkkiä lähistöllä mahdollisesti pesintää suunnittelevasta helmi- tai
varpuspöllöstä. Nämä pienet pöllömme jäävät muulloin helposti huomaamatta,
ovathan ne aktiivisimmillaan hämärän aikaan tai vasta yön pimeydessä.

Varkaudessa on tehty viime päivinä havaintoja mustavariksesta, jotka näin keväisin tekevät retkiä varsinaisen asumisalueensa ulkopuolelle. Mustavaris on yleinen rannikkoseudulla, mutta viimeisen viikon aikana havaintoja siitä on tehty Varkauden lisäksi mm. Joensuussa. Mustavariksen erottaa variksesta kokomusta väri ja silmiinpistävä harmaa nokka, joka erottuu myös lennossa.

Mustavaris
Mustavaris Itsenäisyyden puisto 19.3.2020 Kuva Pekka Nykänen

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitteet sosiaaliseen elämään eivät estä retkeilyjä lähiluontoon, kunhan riittävät etäisyys kanssaretkeilijöihin muistetaan. Otetaan kaikki ilo irti ulkoilusta ja tehdään havaintoja kevään etenemisestä.