Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Torniopastus Ruokojärven lintutorni 21.4.2019

Kevään ensimmäinen torniopastus Ruokojärvellä. Ensimmäinen urakka tornille tultaessa on aina rahdata kahvitarvikkeet parkkipaikalta laavulle. Kantokuormaa kerätessä ensimmäisiä havaintoja olivat peipot ja punarinnan laulu. Aukon laidassa ja pitkosten alussa oli vielä reilusti lunta, rannemalta pitkokset olivat jo sulat. Kevättulva ei ainakaan vielä ole noussut ja rantametsä on kuiva. Aamulla oli -3C pakkasta, sää lähes pilvetön. Aamupäivän aikana  etelän puolen tuuli voimistui ja sää tornissa tuntui kovin viileältä.

Paikallisena oli enää 2 joutsenta. Muuttavien joutsenten parvea ei enää näkynyt vaikka muutama päivä sitten järvellä majaili yli 70 joutsenta. Muutamia muuttavia joutsenia lensi aamupäivän aikana. Aamulla paikallisena oli myös sinisorsia, haapanoita, taveja, tukkasotkia, telkkiä, uiveloita ja isokoskeloita. Aamupäivän aikana sotkaparvi lensi tornin ohi ja tukkasotkien joukossa oli yksi punasotkakoiras. Kaulushaikara puhalteli pohjoisen suunnalta ja kaksi paria kurkia kuljeskeli vastarannalla. Vastarannalta kuului myös kummallinen ääni, jonka harkintamme jälkeen tunnistimme jänkäkurpaksi. Tuuli ilmeisesti vei osan äänestä ja kuulimme äänestä vain osan.

Rastaiden määrä on lisääntynyt näillä korkeuksilla vasta nyt pääsiäisen aikaan. Lukumäärät eivät vieläkään ole mitenkään runsaat, mutta mustarastaan, laulurastaan, punakylkirastaan ja räkättirastaan laulunäytteet saimme kokoelmiimme.

Petolinnuista muutti ainakin 5 piekanaa ja hiirihaukkoja 2. Ruskosuohaukat kiertelivät kertaalleen järven reunoja.

Päivän kohokohta oli kuitenkin arosuohaukan lentonäytös aivan tornin editse.

Kahlaajista paikallisena oli 3 töyhtöhyyppää, 1 metsäviklo ja kuovi.

Kaikkiaan näimme 46 lajia. Tapahtumassa kävi 26 vierasta joista 9 oli lapsia.

LAJILISTA: laulujoutsen, metsähanhi, tundrahanhi, haapana, tavi, sinisorsa, tukkasotka, punasotka, telkkä, isokoskelo, teeri, silkkiuikku, kaulushaikara, ruskosuohaukka, arosuohaukka, hiirihaukka, piekana, kurki, kapustarinta, töyhtöhyyppä, kuovi, uivelo, metsäviklo, taivaanvuohi, jänkäkurppa, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, sepelkyyhky, palokärki, käpytikka, niittykirvinen, västäräkki, punarinta, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, talitiainen, närhi, varis, korppi, peippo, viherpeippo, vihervarpunen, pajusirkku