Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Tornien Taisto 4.5.2019

Torniopastus Ruokojärven lintutorni Tornien Taisto 4.5.2019 klo 5:00-13:00

Hyytävä hönkä kävi läpi yön ja aamulla maa oli valkoisena, pakkasta pari asetetta, taivas pilvessä ja lumisade jatkui. Vaikka Tornien Taistoa on vietetty monen moisessa säässä niin nyt kyllä oli olosuhteiden arktisuuden ennätys. Näkyvyyskin oli aamulla nippa nappa vastarannalle. Koko kisan aikana Heinämäen rinteet näkyivät vain muutaman tovin. Tuuli kävi lännestä ja puuskat pyyhkivät tornissa seisovien kisaajien yli.

Joukkueemme oli paikalla hyvissä ajoin ja kisatunnelmaan pääsimme hyvin kiinni. Tornin edustalla oli yöpynyt joukko rastaita ja kirvisiä sekä aikamme ympäristöä havainnoituamme älysimme myös tornin edessä seisovan kaulushaikaran. Haikara pysyi paikalla monta tuntia ja käveli sitten aikanaan piilon ruovikon sekaan.

Paikallisena järvellä oli uiveloita, tukkasotkia, telkkiä, haapanoita, taveja, sinisorsia ja päivemmällä jouhisorsapari. Heti aamulla paikallisena ruholautan päällä lepäili kapustarinta.

Rannalta poimimme niittykirvisten lisäksi leppälinnun, punarinnan, kirjosiepon, laulurastaan ja punakylkirastaan. Räkätti ja kulorastas saatiin muuttavista linnuista.

Päivän parasta oli pikkukuovien parvi joka säästä huolimatta matkasi kohti pohjoista.

Petolinnuista näimme ruskosuohaukan, nuolihaukan, varpushaukan ja kanahaukan.

 

Päivän sää oli haastava ja metsurin taukotakit oli kisaajilla enemmän kuin tarpeen.

Kahvi ja makkara maistuivat kisan lomassa. Tornilla kävi aamupäivän aikaan 11 vierasta kisajoukkueen tukena. Varsinaisessa joukkueessa olivat Timo Immonen, Allan Nyyssönen, Heikki Pentikäinen ja Liisa Tolvanen.

 

Kisassa näimme yhteensä 58 lajia.

Lajilista: laulujoutsen, harmaahanhilaji (a50m), haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, tukkasotka, telkkä, uivelo, isokoskelo, kuikka, silkkiuikku, kaulushaikara, ruskosuohaukka, hiirihaukka, varpushaukka, kanahaukka, nuolihaukka, kurki, kapustarinta, pikkukuovi, kuovi, metsäviklo, valkoviklo, liro, taivaanvuohi, kalatiira, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, käpytikka, niittykirvinen, keltavästäräkki, västäräkki, punarinta, leppälintu, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, kulorastas, tiltaltti, pajulintu, kirjosieppo, sinitiainen, talitiainen, harakka, varis, korppi, peippo, järripeippo, viherpeippo, vihervarpunen, punatulkku, pajusirkku.