Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Tuusulan yhdistys

Tuusula
Navigaatio päälle/pois

Hyönteisten väheneminen huolestuttaa

Yhdistyksemme järjesti keskiviikkona hyönteisluennon Hyrylän pääkirjastolla. Asiantuntijana oli järvenpääläinen hyönteistutkija Ilpo Mannerkoski. Ilpo piti meille varsin kattavan luennon erilaisista hyönteisistä ja kertoi mielenkiintoisia tarinoita ötököiden elämästä. Mm. loispistiäisistä, jotka munivat toisten hyönteisten toukkiin sekä ulkomailla elävistä juoksujalkaisista, jotka saalistavat lepakoita ruoakseen.

Suurinta huolta näin luonnonsuojelun kannalta aiheuttaa kuitenkin hyönteisten määrän selkeä väheneminen; lajien määrän kato sekä hyönteismassan väheneminen. Suomessa seurantaa hyönteismassan määrästä ei ole tehty.

Jokainen puutarhan ja pihan omistaja voi auttaa hyönteisiä kasvattamalla pihallaan monipuolisesti kasveja. Suomen luonnon hyönteisille parasta tietysti olisi luonnonniittyjen suosiminen nurmikoiden sijaan. Myös hyönteishotelleista ja lahosta puusta pihoilla olisi apua. Yhdistyksemme on tyytyväinen, koska Tuusulan kunta on alkanut kaavoituksessa suosimaan niittyjä nurmialueiden sijaan. Vielä, kun tienvarsien niitto tapahtuisi vasta kasvien kukinnan jälkeen niin hyönteiset kuin siementävät kasvitkin hyötyisivät enemmän.

Luennon jälkeen yhdistys valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Laura Kujansuun. Laura on ollut hallituksessa 8 vuotta, joista 4 vuotta hän on toiminut yhdityksen sihteerinä. Hallituksen jäseniksi valitttiin myös Miia Saari, Juha Helminen ja Kirsi Arvola, varajäseniksi valittiin Hannu Helasvuo, Kari Hoffrén, Lauri Arvola ja Hannu Kokki. Hallituksessa jatkavat myös varsinaisina jäseninä Terhi Vikström ja Tiina Järvenkylä.