Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Tuusulan yhdistys

Tuusula
Navigaatio päälle/pois

Huomioita maiseman avaukseen Tuusu­lan­jär­vel­le 4.8.2015

Huomioita maiseman avaukseen Tuusulanjärvelle

Umpeen kasvanut rinne Kirkkotien ja järven välissä
Tämä jyrkkäpiirteinen notkotontti on edustava jalopuustoinen ja runsaslahopuustoinen lehto, jonka läpi kulkee järveen laskeva noro. Tästä kohteesta on toimitettu kunnalle Metso-inventointitiedot. Kohde ei oikein soveltuisi maiseman avaukseksi luontoarvojensa vuoksi ja siksi, että osa työssä esitetyistä näkymäsuunnista kulkee läpi yksityistontin, jonka puusto estää näkymän. Myös kohteen rehevät ominaispiirteet hankaloittaisivat alueen auki pysymistä ja maiseman avaus tulisi toistaa joka toinen tai kolmas vuosi, tämä nostaa kustannuksia, sillä hakkuu tehtäisiin käsin, koska koneella ei pääse alueelle. Kohteen läpi voisi muuten osoittaa kapean polun rantaan, mutta kunnan omistama ranta on vain kapea kaista kahden yksityistonteilla sijaitsevan laiturin välissä. Lehdosta olisi parasta tehdä luonnonsuojelualue.

Lehtomainen kosteikkoalue Gustavelundin vieressä
Esitetty hoidetuksi lehtomaiseksi metsäksi. Kohteen metsänhoito toisi sinne lisää valoa, mikä aiheuttaisi sen, että metsän pohja kasvaisi kainaloon asti olevan maitohorsma-mesiangervo-viidakoksi. Tämä tukahduttaisi kaiken muun kasvillisuuden alleen ja estäisi alueella kulun täysin. Alueet ovat metsäluhtia ja kosteita lehtoja. Polkuina toteutettava ulkoilureitistö voisi olla ok, samoin venesataman kunnostus. Kohde on erittäin hieno ja Tuusulalle poikkeuksellinen paikka. Tähän voisi toteuttaa jotain sen tyyppistä kuin Järvenpäässä on ”Joukon polku”, jotta kuntalaiset pääsisivät tutustumaan alueeseen paremmin.

4.8.2015 Tuusulassa

Tiina Järvenkylä
Puheenjohtaja
Tuusulan Ympäristöyhdistys ry
Liite1. Porttirantatielle2, kohteet ympyröity kuvassa