Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Suur-Savon yhdistys

Suur-Savo
Navigaatio päälle/pois

Hoidetuista perinne­maisemista iloitsevat sekä luonto että retkeilijät!

Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon yhdistys ylläpitää kahta hoidettua niittymaisemaa Mikkelissä. Riutan niittyä laiduntavat parhaillaan lampaat ja Sairilan niittyä hoidetaan niittämällä.

Tiistaina 17.7. yhdistys järjestää koko perheen pyöräretken Riutan niitylle tutustumaan lampaisiin ja niityn kasvillisuuteen. Yhteislähtö klo 10.00 Rautatieaseman edestä Mannerheimintien varresta. Matka yhteensuuntaan 4 km. Retken kesto n. 2 tuntia, mahdollisuus palata oman aikataulun mukaan. Niityllä tarjolla janojuomaa.

Lisätietoja retkestä: Marja Launonen-Luukkonen, p. 050 527 4253, marja.launonen@gmail.com sekä Miia Kuisma, p. 040 6632606, miia.kuisma@iki.fi

Maanantaista torstaihin 6.-9.8. järjestetään yhdistyksen perinteiset heinätalkoot Sairilan niityllä. Silloin niitetään viikatteilla, haravoidaan ja laitetaan heinää seipäille. Aloitamme maanantaina klo 17, ja jatkamme seuraavina päivinä aina klo 17 alkaen. Paikalla on työvälineitä, mutta voit ottaa myös oman viikatteen ja haravan mukaan. Tarjolla janojuomaa ja pientä purtavaa. Opastus niitylle Sairilan koulun kentän viereiseltä parkkipaikalta. Seuraa yhdistyksen Facebook-sivujen ilmoittelua!

Heinätalkoissa otetaan videokuvaa talkoolaisista työn ääressä. Osallistumalla talkoisiin annat luvan videon käyttöön ELY-keskuksen ja luonnonsuojeluyhdistyksen perinnemaisematiedotuksessa.

Lisätietoja talkoista: Aune Niiranen, p. 0440361306, aune.niira@gmail.com sekä Miia Kuisma, p. 040 6632606, miia.kuisma@iki.fi

Perinnemaisemilla tarkoitetaan perinteiseen maatalouteen liittyvien maankäyttötapojen synnyttämiä maisematyyppejä. Niitä ovat esimerkiksi niityt, kedot ja metsälaitumet.

Hoidetulla niityllä säännöllinen niitto ja laidunnus vähentävät maaperän ravinteisuutta ja ylläpitävät kasvupaikan avoimuutta ja valoisuutta. Se luo niitylle monimuotoisen niittykasvien lajiston, joka elättää myös suuren määrän päiväperhosia, kovakuoriaisia ja pistiäisiä. Jos niittäminen ja laiduntaminen loppuu, kookkaat heinät ja ruohot valtaavat alaa matalilta ja valoa suosivilta niittykasveilta. Merkittävin syy näiden perinteisten luontotyyppien uhanalaisuuteen onkin umpeenkasvaminen hoidon ja laidunnuksen loputtua.

Maamme uhanalaisista eliölajeista arviolta 31 prosenttia elää ensisijaisesti perinnemaisemien luontotyypeillä. Tärkeimmät luontotyypit ovat kuivat niityt ja kedot. Erityisesti niillä elää uhanalaisia hyönteisiä ja niittyjen kasveja.

 

https://www.sll.fi/etela-savo/paikallisyhdistykset/sslsy

https://www.facebook.com/sllsuursavo/