Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Sompion yhdistys

Sompio
Navigaatio päälle/pois

Tunnelmia kesän retkiltä

Keskiyön vaelluksella Viiankiaavalla

Viiankiaavan Keskiyön vaellus

Sompion Luonnonystävät oli mukana Järjestämässä Viiankiaavan Keskiyön vaellusta 18.6.2022. Retki kuului Sodankylän elokuvafestivaalien ohjelmaan ja osallistujille ilmaisen kyydin tarjosi SLL Lapin piiri.

Vaellukselle osallistui reipas puolen sataa henkilöä. Retken oppaina toimivat Värriön Luonnonpuiston johtaja Mikko Sipilä ja Viiankiaavan ”oma tyttö” Riikka Karppinen sekä Viiankiaavan suojeluaktiivit Kaija Kiuru ja Timo Helle. Retkeä siunattiin kauniilla säällä. Luonnonystävien puolesta retkeläisille tarjottiin kampanisukahvit Viiankijärven kodalla, missä kiinnostunut yleisö sai kuulla tietoa Viiankiaavasta, tuoreesta Viiankiaapa Ikuisesti -kirjasta sekä aluetta uhkaavasta kaivoshankkeesta.

Iloiset kirjailijat ja Viiankiaapa ikuisesti -kirja Viiankijärven kodalla.

Luonnon päivän retki Nuolivaaraan kolmen kunnan rajapyykille

Sompion Luonnonystävät retkeili Suomen luonnon päivänä 27.8. Nuolivaarassa Pelkosenniemen, Sodankylän ja Savukosken rajalla. Nuolivaaran päiväreitin varrella on puolikota tulistelua varten ja kaksi eri reittivaihtoehtoa: 3 ja 5 kilometrin reitit. Reitiltä voi halutessaan nousta aina Nuolivaaran rakkakivikkoiselle laelle, jossa sijaitsee kolmen kunnan rajapyykki. Polun varrella on myös vanha miilu, jossa on poltettu puuhiiltä Kelujärven kyläsepän ahjoa varten.

Luonnon päivän retkelle osallistui 12 iloista retkeilijää. Erityisesti kiiteltiin upeita maisemia, vaikka huipulle kulkeva kivikkoinen osuus oli paikoin myös haastava.

Nuolivaaran viereiselle jylhälle Palkisvaaralle on suunniteltu pitkään 21 voimalan tuulivoimapuistoa. Vuonna 2012 aloitettu puistohanke ei saanut aiemmin lupaa rajavartiostolta ja suunnittelu päätyi tauolle vuonna 2017, mutta on ilmeisesti alkanut uudelleen vuonna 2020. Kelujärven kyläläiset ovat vastustaneet tuulivoimapuiston rakentamista. Palkisvaaran tämänhetkinen tilanne ei ole Sompion Luonnonystävien tiedossa.

Palkisvaaran alueelle on jätetty myös malminetsintälupahakemus 16.12.2021 Gemdale Limited -yhtiön toimesta. Yhtiö aikoo etsiä alueelta kultaa, nikkeliä, rautaa, kuparia, palladiumia, platinaa, hopeaa ja kobolttia. Hakemusta ei ole vielä toistaiseksi käsitelty Tukesissa.

Nuolivaaran kaukomaisemia.
Näkymä Nuolikuruun vaaran laelta.