Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Sastamalan yhdistys

Sastamala
Navigaatio päälle/pois

Sastamalan luontoa

Mainoskuva Jaakko Lampimäki

Luonto liikutti  14.11.2019

(kahden kirjoittajan teksti, Paavo Haapamäki, Elena Sattilainen)

Sylväällä on nähty Saimaan norppia, Suomi-100 teemana oli Sastamalan sata lintua, viime vuonna meillä esiintyi ilvestutkija. Tänä vuonna Sastamalan kymmenennen vuoden kunniaksi halusimme näyttää Sastamalan luontoa.

Innostuneita ihmisiä täyttivät Sylvään koulun auditorioon. Yleisön keskellä oli myös kaupungin edustusta ja molempien yhdistysten jäseniä.

Sastamalan Ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Elena Sattilainen avasi ja toivotti kaikki tervetulleeksi Sastamalan Ympäristöyhdistys ry:n ja Vammalan Kameraseura ry:n yhteisvoimin järjestämän tilaisuuteen. Sylvään koulun auditoriossa oli 117 luonnon ystävää, jotka pääsivät aistimaan Sastamalan luontoa esityksen aikana kolmen eri kuvaajan kuvista ja kertomuksista.

 Anna Nieminen kertoi tarinaa Kaunis Sastamala-teeman alla. Esityksessä saimme ihailla Sastamalan kesäisiä ja talvisia maisemia. Meille esitettiin ihastuttavia kuvia. Keikyän riippusilta koko komeudessaan. Auringonlasku-kuvajaisia, postikorttimaisemia lehmineen.

Tapio Jalosen esitys Ydinkeskustan lähiluontoa sai meidät huomaamaan, mitä kaikkea voi ihmetellä ja ihailla Sastamalan keskustassa. Kuvat kertoivat tarinaa miten linnut, muut pikku eläimet ja ihmiset nauttivat elostaan ja olostaan. Aivan kaupungin sydämessä pesivät tai ohikulkumatkalla olevat linnut, jättikokoinen vesipisara sekä kiiltävä koppakuoriainen saavin reunalla. Lyhtykoison kehikko sälytti muotonsa talven jälkeen.

Jaakko Lampimäki johdatti auditorion väen kojukuvien kautta huhtikuiseen Kotajärven maahan. Saimme kuulla teerien soidintavoista ja nähdä karuja kuvia kukkojen tappeluista sekä muista suolla vierailevista linnuista. Kotajärven maan kuvissa nautittiin koskemattomasta luonnosta. Miltä näyttää koju, josta seurataan metsän menoa? Saimme kurkistus kojun aukosta. Soidin vakipaikalle saapunut teeri ihmetteli kentän valloittaneita vieraita, laulujoutsenpariskunta yöpynyt suolla matkalla kotijärvelle. Sydäntä pysäyttävää kuva – joutsenen siiven alta, ”pää kainalossa”. Yksinäisen kurjen huuto melkein kuului kuvasta. Seuraavassa kuvassa kurjet löysivät toisiinsa, nukkuivat kurjen tapaan yhdellä jalalla. Naaraskurjen päällä hohti hopealla pakkashuuru, kuin tyttö olisi somistanut itseensä hopealla turkiskaulurilla. Teerien soidin tosimeno alkaa, rajuja otteita koiraslintujen välillä. Yleisölle paljastui, kuinka hallitseva teerikoiras paimentaa koppeloitansa. Merikotka sai aamiaisensa.

Kaupungissamme on upea luonto aivan käden ulottuvilla. Toivottavasti se säilyy sellaisena pitkään ja Sastamalan asukkaat saavat nauttia luonnon läheisyydestä seuraavat kymmenen, seuraavat sata vuotta.

Valokuvaesitysten jälkeen ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja kukitti Tuire Laurinollin, joka on nimitetty Suomen luonnonsuojeluliiton kunniajäseneksi liiton kokouksessa Punkaharjulla aiemmin syksyllä. Laurinolli on toiminnut vuodesta 1996 Luonnonsuojeluliiton ja sen yhdistysten luottamustoimissa. Hän asuu Sastamalassa ja on Sastamalan ympäristöyhdistyksen jäsen. Onnittelemme Laurinollia nimityksestä.