Sijainti: Pääsivu

Luonnonsuojelupiiri toimii!

 

kuovisuo.jpg

Suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen on ehtinyt jo retkeillä ja kuvata Koivusuolla

Sanginjoen ulkometsän pohjoispuolella sijaitseva Kuovisuo suojellaan

Kuovisuon 41 hehtaarin suo- ja metsäalueesta tulee luonnonsuojelualue vuonna 2017. Alue sijaitsee Kiimingissä Oulun kaupungin omistaman Sanginjoen ulkometsän pohjoisreunalla.

Suojelualue tulee Luonnonperintösäätiön nimiin, mutta puolet ostohinnasta, 30 000 euroa, on peräisin luonnonsuojelupiirin Hilja Pikkaraiselta saamasta testamenttilahjoituksesta. Oululainen ompelija Hilja Pikkarainen halusi perinnöllään tukea erityisesti lintujen suojelua. Kuovisuolla tahto toteutuu. Niin Etelä-Suomesta lähes kadonnut riekko kuin monet muut suon ja metsän mosaiikissa viihtyvät lajit saavat turvattua elintilaa.

Kuovisuon parhaita puolia on ojittamattoman suon ja hyvää vauhtia luonnontilaistuvien metsien lisäksi myös se, että alue rajautuu suoraan Sanginjoen ulkometsään. Alueen kaakkoiskulman kangas on samaa liki satavuotiasta metsää kuin Isokankaan suojelualueella.

Sanginjoen ulkometsä on yksi Pohjois-Pohjanmaan piirin luontohelmikohteista ja siten mukana myös virallisessa Suomi100 -ohjelmistossa muiden Suomen luonnonsuojeluliiton sadan luontohelmen joukossa. Kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaalta helmiä on kahdeksan.

Menneenä kesänä Sanginjoen ulkometsässä oli jo paljon luontotapahtumia, joiden tukikohtana oli Loppulan metsänvartijan tila. Tavoitteena on saada ensi kesänäkin Loppulalle uutta elämää luontokeskuksena.

Sanginjoen ulkometsän suojelu käsitellään uudelleen vuoden 2017 aikana, päätti kaupunginvaltuusto 12.12. Tuoreen kyselyn mukaan oululaiset ovat tyytymättömiä muun muassa kaupungin tapaan hoitaa luonnonsuojelua. Sanginjoen metsä on kaupungille erinomainen paikka tehdä aiempaa parempaa työtä.

Suojeluarvot ovat hyvin tiedossa ja onhan alue jo valmiiksi kaupunkilaisten yhteistä omaisuutta ja myös ahkerassa virkistyskäytössä, kun erinomainen polku- ja tulipaikkaverkosto luonnonrauhallisessa ympäristössä on saavutettavissa puolen tunnin matkan päässä kaupungin vilinästä.


Loppula.jpg

 

Luontojärjestöjen tavoite on Sanginjoen ulkometsän kansallispuistotasoinen suojelu ajan kuluessa.

kalimenjoen-myllykoski.jpg

Kalimenjoen Myllykoski lokakuisessa asussa

Sanginjoen aluetta käyttävät niin retkeilijät, koululuokat, päiväkotiryhmät, tutkijat, luontokuvaajat, turistit, matkailuyrittäjät, luontoharrastajat, ulkoilijat, marjastajat kuin sienestäjätkin. Se on metsän jalostamista metsänä. Vain suojelu turvaa parhaiten kaikki nämä käyttömuodot sekä vielä luontoarvot.

Sanginjoen ulkometsän luontoarvot eli uhanalaisen ja silmälläpidettävän eliölajiston määrä, metsien rakennepiirteet, alueen koko sekä virkistyskäyttörakenteet ovat samaa luokkaa kuin keskisuurissa eteläsuomalaisissa kansallispuistoissa, kuten Nuuksiossa.

Kaikista Oulun kaupungin metsistä Sanginjoen ulkometsään ehdotettu suojelualue, 1156 hehtaaria, kattaisi vain noin 6 prosenttia. Valtava enemmistö kaupungin metsistä on talouskäytössä.

Suojelualoite (pdf)

Oulu sai ulkometsän lahjoituksena Ruotsin kuninkaalta kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605. Se on oululaisten merkittävin lähiluontoalue.

LUE TÄÄLTÄ, millaista maankäytöllistä ohjausta luonnonsuojelupiiri ehdottaa Sanginjoen ulkometsän alueelle kansallispuistotasoisen suojelun mahdollistamiseksi jossain vaiheessa.

 

KOLLAJA KESTI

 

                Soutajat Iijoella.jpg

Ensi ksänä soudetaan Iijoella 35. kertaa ja juhlitaan 30-vuotissynttäreitä viettävää koskiensuojelulakia.

 

 

                 vanamo.jpg


Tervetuloa toimintaan mukaan !

Tapahtumat
Teeriyöretki 28.04.2017 18:00 - 12:00
Tulvaretki Iijoelle 12.05.2017 - 14.05.2017
Villiinny keväästä - Kevättapahtuma Sanginjoella 20.05.2017 12:00 — Loppulan talo, Sanginjoentie 1101, Oulu
Rakastu kesäyöhön - Luonnonkukkaretkiä 17.06.2017 12:00 — Loppulan talo, Sanginjoentie 1101, Oulu
Juhli luontoa Sanginjoella 26.08.2017 12:00 — Loppulan talo, Sanginjoentie 1101, Oulu
Tulevat...
ppmaa-logo-400.jpg


Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin motto

Toimimme yhdessä paikallisyhdistystemme kanssa muutosvoimana luonnon suojelun ja monimuotoisuuden sekä kestävän elämäntavan ja ympäristön terveyden edistämiseksi.

 

etusivukuva.jpg