Sijainti: Pääsivu

Luonnonsuojelupiiri toimii!


Lamujoki.jpg

Kuva: Saara Salmela

Lamujoki Kairanmaan talolla Siikalatvan Leskelässä pidetyn syyskokouksen päätähti

 

Pohjois-Pohjanmaa on soinen maakunta. Siikalatvasta suota on 70 prosenttia. Seudun maiseman peruselementti on kuitenkin valitettavasti ojitettu suo. Turvemaiden ojitusprosentti on yli 75. Se näkyy myös Lamujoen tilassa.

Vesistöjen tila, ilmastonmuutos ja suoluonnon köyhtyminen ei vielä ole tarpeeksi hätkäyttänyt. Uusillekin turvekaivoksille haetaan lupia.

Syyskokouksen kannanotossa huomautettiin, että meneillään oleva kuudes sukupuuttoaalto on ihmisen tekoja ja ihmisen valinnoilla luonnon köyhtyminen pysäytetäänkin. Luontotarvojen säilyminen edellyttää tietoisia paikallisia päätöksiä suojelun hyväksi.


Poliittinen päätös Sanginjoen ulkometsän maankäytöstä on luvassa syksyn aikana

 

kalimenjoen-myllykoski.jpg

Kalimenjoen Myllykoski lokakuisessa asussa

Luontojärjestöjen tavoite on Sanginjoen ulkometsän kansallispuistotasoinen suojelu

 

Sanginjoen aluetta käyttävät niin retkeilijät, koululuokat, päiväkotiryhmät, tutkijat, luontokuvaajat, turistit, matkailuyrittäjät, luontoharrastajat, ulkoilijat, marjastajat kuin sienestäjätkin. Se on metsän jalostamista metsänä. Vain suojelu turvaa parhaiten kaikki nämä käyttömuodot sekä vielä luontoarvot.

Sanginjoen ulkometsän luontoarvot eli uhanalaisen ja silmälläpidettävän eliölajiston määrä, metsien rakennepiirteet, alueen koko sekä virkistyskäyttörakenteet ovat samaa luokkaa kuin keskisuurissa eteläsuomalaisissa kansallispuistoissa, kuten Nuuksiossa.

Kaikista Oulun kaupungin metsistä Sanginjoen ulkometsään ehdotettu suojelualue, 1156 hehtaaria (tai uusimman esityksen mukaan 1127 hehtaaria), kattaisi vain noin 6 prosenttia. Valtava enemmistö kaupungin metsistä on talouskäytössä.

Suojelualoite (pdf)

Oulu sai ulkometsän lahjoituksena Ruotsin kuninkaalta kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605. Se on oululaisten merkittävin lähiluontoalue.

LUE TÄÄLTÄ, millaista maankäytöllistä ohjausta luonnonsuojelupiiri ehdottaa Sanginjoen ulkometsän alueelle kansallispuistotasoisen suojelun mahdollistamiseksi jossain vaiheessa.

 

                 vanamo.jpg

 

Tervetuloa kanssamme Suomen luontoon!

Tapahtumat
Kuusenhakuretki 10.12.2017 - 14.12.2017
Avoimet ovet 14.12.2017 15:00 - 19:00 — Kauppurienkatu 33, Oulu
Tulevat...
ppmaa-logo-400.jpg


Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin motto

Toimimme yhdessä paikallisyhdistystemme kanssa muutosvoimana luonnon suojelun ja monimuotoisuuden sekä kestävän elämäntavan ja ympäristön terveyden edistämiseksi.

 

etusivukuva.jpg