Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Petäjäveden yhdistys

Petäjävesi
Navigaatio päälle/pois

Päi­vä­per­hos­ret­ken kukkaloistoa

Vaalea pihlajaperhonen huopaohdakkeen kukinnolla.
Kuva: Lauri Ijäs

Petäjäveden Luonto ry:n järjestämällä päiväperhosretkellä 16.7.2023 ihailtiin Pitkälänvuoren kupeessa, Pitkälän torpan ympäristössä, perhosten hyörintää mm. ohdakkeiden, kultapiiskujen ja päivänkakkaroiden kukinnoilla.

Tienvarret ja torpan lähialueet olivat yhtä kukkaloistoa. Retken 14 osallistujaa tutkaili mielenkiinnolla perhosten lentelyä kukasta toiseen ja kamerat ikuistivat kuvia. Moni maistoi myös kukkien lomasta löytämiään makeita mansikoita.

Perhoslajit pyrittiin tunnistamaan, vaikka aina lentelijät eivät pysähtyneen haluttuun paikkaan määritettäväksi. Listalle saatiin mukavasti 13 lajia: hopeatäpläperhosista keisarinviitta, ketohopeatäplä ja angervohopeatäplä, sinisiivistä hopea- ja kangassinisiipi, paksupääperhosista piippopaksupää ja lauhahiipijä. Muut lajit olivat pihlajaperhonen, ”tuliterä” kesäsukupolven sitruunaperhonen, metsänokiperhonen, tesmaperhonen, tummapapurikko ja lopussa nähty, hopeatäpliä muistuttava, ratamoverkkoperhonen. Lähtöpaikan huopaohdaketuppaalle viime minuuteilla lennähtänyt keisarinviitta sai osakseen ansaitut tuuletukset.

Kiitokset kaikille osallistujille. Olipa hyvin onnistunut retki. /Lauri Ijäs