Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Vie­ras­kas­vi­tal­koot kesällä 2024 / Invasive Plant species Bee during summer 2024

Kuvia vieraskasvitalkoista aikaisemmilta vuosilta

In English below

Oulun kaupunki ja Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys järjestävät yhteistyössä vieraskasvitalkoita kaupungin yleisillä alueilla. Vieraskasvitalkoissa torjutaan haitalliseksi vieraskasvilajiksi luokiteltua jättipalsamia. Vieraskasvit tukahduttavat alleen alueen alkuperäisen kasvuston ja vievät niiltä elintilaa. Vieraskasvien torjunta on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Talkoot ovat kaikille avoimia ja ne kestävät 2-3 tuntia. Et tarvitse aiempaa kokemusta, ohjeistus annetaan paikan päällä.

Ilmoittaudu talkoisiin etukäteen ilmoittautumislomakkeella: tinyurl.com/kasvitalkooilmo
tai sähköpostitse osoitteeseen: oulu@sll.fi

Ilmoita viestissä osallistujien määrä sekä mahdolliset allergiat. Voit ilmoittautua samalla kertaa useampiin talkoisiin. Jos tulette porukalla, voitte ilmoittaa samalla lomakkeella useita henkilöitä. Ilmoittautumiset kerätään, jotta osaamme varata riittävästi talkooevästä. Ilmoittautuminen ei ole sitova, ja tietoja ei säilytetä talkoiden jälkeen.

Mukaan tarvitset: juomapullon täytettynä, kumisaappaat, pitkälahkeiset housut ja takki, sekä työhanskat. Halutessasi voit ottaa myös esimerkiksi hyttyshupun.

Talkoolaisille tarjotaan eväät. Talkoiden aikana tapahtuvien tapaturmien varalle on talkoolaisille voimassa talkoovakuutus.

Lämpimästi tervetuloa mukaan talkoilemaan!

Alla lista kesän 2024 talkoista:

Pyykösjärven talkoot 25.6. klo. 17-20

Kokoonnumme Ranta-Koskelan leikkipuistossa klo. 17.00. Siitä siirrymme rantapolun varteen talkoilemaan. N. 5 min kävelymatkan päässä talkoopaikalta on vessa Pyykösjärven uimarannalla. Kitkemisen lomassa pidämme evästauon. Kokoontumispaikka Ranta-Koskelan leikkipuisto on helposti saavutettavissa bussireitin varrella (linjat 1, 2, 3 ja 5) ja vierestä kulkee pyörätie. Autolla pääsee Pyykösjärven uimarannalle, mistä kestää kävellä leikkipuistoon rantapolkua pitkin n. 10 minuuttia. Kitkentäpaikka on leikkipuiston lähellä ojan ja polun varressa. Jos tulet myöhässä mukaan, löydät meidät helposti polkua seuraamalla. Talkoo-koordinaattorin tunnistat keltaisesta liivistä.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-pyykosjarvella/

Oulunsalon talkoot 4.7. klo. 17-20

Oulunsalossa kitkemme jättipalsamia kaupungin omistamalta tontilta, osoitteessa Merituulentie 14. Lähelle pääsee Oulun keskustan suunnasta busseilla nro. 8, 9 ja 59. Talkoo-koordinaattorin tunnistat keltaisesta liivistä. Kitkemisen lomassa pidämme evästauon.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-oulusanlossa-merituulentiella/

Letonniemen talkoot 9.7. klo. 17-20

Kokoonnumme Rajahaudan venesatamassa, mistä kävelemme yhdessä luontopolkua pitkin talkookohteelle. Maasto on kosteaa rantalehtoa ja voi olla hyvin märkää. Lähelle pääsee esim. busseilla 4, 20, 21, 23. Satamassa on parkkipaikkoja. Talkoo-koordinaattorin tunnistat keltaisesta liivistä. Kitkemisen lomassa pidämme evästauon.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-letonniemessa/

Turkansaaren talkoot 13.7. klo. 11-14

Kokoonnumme ulkomuseon lippukioskilla, mistä siirrymme yhdessä talkookohteelle. Talkoo-koordinaattorin tunnistat keltaisesta liivistä. Pidämme kitkemisen lomassa evästauon. Talkoiden jälkeen on mahdollista jäädä retkeilemään alueelle nuotiopaikalle, sekä kiertää museoaluetta. Museo on auki klo. 10-17. Museoalueelle ja sieltä pois pääsee museon aukioloaikana, muulloin puomi on kiinni.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-turkansaaressa/

Topeliuksenpuiston talkoot, Alppila, 18.7. klo. 17-20

Kokoonnumme Messipojantien alkupäässä klo. 17, mistä siirrymme yhdessä muutaman sadan metrin päähän ojan yläjuoksun suuntaan. Kitkemme yläjuoksulta alkaen kohti alajuoksua, päätyen lopuksi takaisin kokoontumispaikalle. Pidämme kitkemisen lomassa evästauon. Talkoo-koordinaattorin tunnistat keltaisesta liivistä.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-alppilassa-topeliuksenpuistossa/

Iinatinpuiston talkoot, 24.7. klo. 17-20

Kokoonnumme Iinatinpuistossa (lähellä linjan 4 päätepysäkkiä) klo. 17.00, mistä siirrymme kitkemään jättipalsamia Haarakankaan tien varresta. Kitkemisen lomassa pidämme evästauon. Talkoiden lopuksi kannamme jätesäkit yhteen paikkaan, mistä roska-auto hakee ne. Jos tulet myöhässä mukaan, löydät meidät helposti Haarakankaantien varresta. Talkoo-koordinaattorin tunnistat keltaisesta liivistä.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-iinatinpuistossa/

Mannisenojan talkoot, Toppila, 30.7. klo. 17-20

Kokoonnumme Meri-Toppilan leikkipuistossa klo. 17, mistä siirrymme yhdessä ojan varteen kitkemään. Kitkemme yläjuoksun suunnalta kohti alajuoksua, rajoittaaksemme jättipalsamin leviämisaluetta. Kitkemisen lomassa pidämme evästauon.

Rantalehdossa saattaa ilta-aikaan olla paljon hyttysiä: tälle kohteelle hyttyshuppu olisi tosi hyvä, varsinkin jos olet hyttysille mieluisaa sorttia. Varaudu ainakin suojaamaan ihoasi hyvin vaatteilla.

Linkki talkoiden tapahtumasivulle: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-toppilassa-mannisenojalla/


The city of Oulu and The Finnish Association for Nature Conservation Oulu department are joining together to arrange Invasive Plant species Bee in the public areas of the city. In the Invasive Plant species Bee, we combat the invasive species himalayan balsam. Invasive species overtake areas from native species. Combatting invasive species is important in order to conserve biodiversity. The events are open for everyone and they last about 2-3 hours. You don’t need previous experience, instructions are given on site.

Register to the events in advance: tinyurl.com/kasvitalkooilmo or email: oulu@sll.fi

In the email, tell how many people are coming and possible allergies or dietary restrictions. You can register to multiple events at once. If you come with a group, you can register multiple people with the same form. We are gathering registrations, so that we could estimate how much food to bring. Registration is non-binding, and we don’t keep your information after the events.

Bring with you: water bottle, rubber boots, long pants to protect from mosquitos and nettles, jacket, gloves. If you want, you can also bring a mosquito hat. Volunteers are provided a snack.

During the events, volunteers are insured by the organiser in the case of accidents or medical needs that may occur during working.

You’re warmly welcome to volunteer with us!

Below you’ll find a list of the bees during summer 2024:

Pyykösjärvi Bee 25th June, 5 pm – 8 pm

We meet in Ranta-Koskelan leikkipaikka park at 5 pm. From there, we move on to work by the lake path. About 5 minutes walk away by the lake path, there is a toilet on the Pyykösjärvi beach. Between working, we take a snack break.

The meeting place Ranta-Koskelan leikkipaikka is accessible by buss (lines 1, 2, 3 and 5) and there is a bicycle lane next to it. By car, you can go and park at the Pyykösjärvi beach, which is about ten minutes walk away by the lake path. The area we work on is by the path and near the play park. If you arrive late, you can find us easily by following the path. You can recognise the event coordinator by the yellow vest.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-pyykosjarvella/

Oulunsalo Bee 4th July, 5 pm – 8 pm

In Oulunsalo, we pick himalayan balsam from a property owned by the city, address Merituulentie 14. You can get near by buses nbr. 8, 9 and 59. You can recognise the event coordinator by the yellow vest. Between working, we take a snack break.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-oulusanlossa-merituulentiella/

Letonniemi Bee 9th July, 5 pm – 8 pm

We meet at the Rajahauta marina, where we take a path into the woods to our working area. The terrain is leafy coastal woodland, and can be very wet.

You can get near by buses 4, 20, 21 or 23 for example. There are parking spots in the marina. You can recognise the event coordinator by the yellow vest. Between working, we take a snack break.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-letonniemessa/

Turkansaari Bee 13th July, 11 am – 2 pm

We meet at the outdoor museum’s ticket reception. From there, we walk together to our working area. You can recognise the event coordinator by the yellow vest. Between working, we take a snack break.

After finishing volunteering, it’s possible to stay to spend time by the fireplace or take a look at the museum area. The museum is open from 10 am to 5 pm. You can get in and out of the museum area during opening hours, other times the gate is closed.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-turkansaaressa/

Topeliuksen puisto Bee, Alppila, 18th July, 5 pm – 8 pm

We meet at the beginning of the road Messipojantie. From there, we walk a few hundred meters upstream the ditch, which is infested with himalayan balsam. We pick from upstream towards downstream, and end the day at the meeting place. Between working, we take a snack break. You can recognise the event coordinator by the yellow vest.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-alppilassa-topeliuksenpuistossa/

Iinatti Bee, 24th July, 5 pm – 8 pm

We meet in Iinatinpuisto park, (near the destination stop of the bussline 4) at 5 pm. From there, we walk together to pick himalayan balsam by the road Haarakankaan tie. Between working, we take a snack break.

At the end of the day, we pick all our trash bags and pile them in one place for pick-up. If you arrive late, you can find us easily by the road Haarakankaan tie. You can recognise the event coordinator by the yellow vest.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-iinatinpuistossa/

Mannisenoja Bee, Toppila, 30th July 5 pm – 8 pm

We meet at the Meri-Toppilan keskusleikkipuisto park at 5 pm. From there, we walk together to our working area by the stream. We pick from upstream towards downstream, to limit the spread
of the himalayan balsam. Between working, we take a snack break.

It’s possible that there are a lot of mosquitos in the leafy coastal woods in the evenings. A mosquito hat would be great for this sight, especially if they tend to like you. At least be prepared to cover your skin well with clothes.

More information: https://www.sll.fi/oulu/tapahtuma/vieraskasvitalkoot-toppilassa-mannisenojalla/