Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Esitys Ainolan ja sitä ympäröivän puiston suojelusta

Ainola
Mediatiedote
Julkaisuvapaa 20.2.2022

Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys esittää Ainola-museorakennuksen ja sitä ympäröivän puiston suojelua

Ainola ja sitä ympäröivä puistoalue ovat tärkeä osa Oulun kulttuuriperintöä ja Oulujokisuiston maisemaa. Åströmin suku on lahjoittanut Ainolan Oululle sivistystarkoitukseen, yleisölle avoimeksi tilaksi. Vastoin lahjakirjaa kaupunki on nyt myymässä rakennuksen. On epävarmaa, miten rakennuksen myyminen vaikuttaa Ainolanpuistoon kokonaisuutena. Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys esittää Ainolaa ja sitä ympäröivää puistoa suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla.

Nykyinen Oiva Kallion suunnittelema Ainola ja sitä edeltänyt piparkakku-Ainola ovat yli 110 vuotta levittäneet sivistystä ja kulttuuria kaupunkilaisille. Ainola muistuttaa nykyajan ihmisiä sekä Åströmin suvun että Oulun kaupungin päättäjien kulttuuriajattelusta, heidän tahdostaan tarjota kaupunkilaisille kulttuuripalveluja kaupungin kauneimmassa puistossa, vehmaassa Oulujoen suistomaisemassa. Ainola puistoineen kertoo kaupungin historiasta ja nykypäivästä ja tämän kokonaisuuden merkitys kaupunkilaisille viihtyisänä kaupunkipuistona ja yhteisenä kulttuuritilana tulee jatkuvasti kasvamaan.

Ainolanpuiston aluetta (aiemmin Pakola) on kehitetty puistona jo 1850-luvulta lähtien. Vanhimmat alueella edelleen kasvavat puut ovat 1800-luvun lopulta. Kaupunginpuutarha perustettiin viereiselle Paratiisisaarelle jo 1913 ja Kiikku- ja Paratiisisaarilla toimi Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha vuosina 1963-83. Alueella kasvaa nykyäänkin noin 170 koristepuu- ja koristepensaslajia. Ainolan ja Hupisaarten puistojen vehreä luonto puroineen ja monimuotoisine puineen muodostaa yhdessä vanhojen rakennusten kanssa arvokkaan kokonaisuuden, joka on tärkeää säilyttää yhtenäisenä.

Keskeisimmät perustelut suojelulle ovat Ainolan ja sitä ympäröivän puiston kulttuurihistoriallinen merkittävyys sekä Ainolan ja sen ympäristön tärkeys kaupunkilaisten yhteisenä kulttuurisena tilana. Kaupungin suunnitelma muuttaa museorakennus ja sitä ympäröivä kiinteistö yksityisomaisuudeksi on vastoin näitä arvoja. Kyseessä on paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvioituna merkittävä ympäristö, joka on erinomainen esimerkki viime vuosisadan kulttuurirakentamisesta. Ainola puistoineen on ainutlaatuinen ympäristö Oulussa, ei vain historiallisten ja kulttuuristen syiden vuoksi, vaan myös luontonsa vuoksi.