Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Suomanifesti julistettu – Olemme mukana

Yhdistyksemme oli mukana, kun Suomanifesti julistettiin Miehikkälän Heinä- ja Vaajersuolla. Suomanifesti vaatii turvetuotannon alasajoa koskevien aikataulujen ja suunnitelmien nopeuttamista ja täsmentämistä mm. siten, että uusia tuotantoalueita ei enää avata eikä turpeelle keksitä energiankäytön tilalle muita käyttösovelluksia.

Lauantaina 16.11. varsinaisesti käynnistimme liikkeen pitämällä mielenosoituksen noin 70 hengen voimin liikkeen symboliseksi suoksi valikoituneella, valtiollisen turvetuottajan Vapon toiminnan uhkaamalla Heinä-Vaajersuolla Miehikkälän piskuisella kaakkoissuomalaisella paikkakunnalla. Oulusta matkasimme sinne junalla. Heinä-Vaajersuon tapahtuma oli alku uudelle, maanlaajuiselle kansanliikkeelle turvetuotannon lopettamiseksi.

Turvetuotanto aiheuttaa mittavat hiilidioksidipäästöt, pilaa vesistöjä ja tietysti suoluontoa sekä siksi myös heikentää luonnon monimuotoisuutta ja uhanalaistaa lajeja. Takanamme on vahva paikallinen tuki alueella, sillä joukko paikallisia on varmoja, että turvetuotanto tällä suolla tulisi pilaamaan vesistöjä joita on kunnostettu suurella vaivalla ja monella miljoonalla eurolla. Yksi paikallisista jopa lupasi muonittaa leirimme, mikäli suon puolustaminen vielä sinne leiriytymistä tulee vaatimaan. Vau!

Mukana suolla ja siellä puhumassa olivat myös ”Suomen Gretaksikin” kutsuttu Atte Ahokas ja europarlamentaarikko Heidi Hautala. Molemmat pitivät innostavat puheet, ja samoin voi ehdottomasti sanoa ydinporukkaan kuuluvasta, Turvesuomi-projektin takana olevasta Mikko Neuvosta, sekä paikallisväestön näkökulmia esiintuoneesta Markku Korpelasta. Puheissa muistutettiin myös kulutuksen vähentämisen tarpeellisuudesta sekä luonnon itseisarvon tärkeydestä.

Suopursun tuoksuisen, koskettavan lopun protestille antoivat Marjaana Tammelan kaunis runo ja sitä seurannut hiljainen hetki jo menetetyille soille.

Koko kansanliike on rakennettu ja tuotu tähän asti periaatteessa kuuden viikon aikana ja sinä aikana on tapahtunut paljon. Muun muassa parhaillaan suomalaisesta turvetuotannosta dokumenttia tekevä BBC kävi alkukuusta ydintiimin ja paikallisen Ilpo Suoknuutin kanssa suolla. Myös Yle on uutisoinut liikkeestä ja mielenilmauksesta useamman kerran.

Suomanifesti on käynnistynyt ja olet lämpimästi tervetullut toimimaan siinä mukana!

Lisätietoja:

Suomanifesti facebook

YLEn uutinen 50 mielenosoittajaa eri puolilta maata matkustaa syrjäiselle suolle protestoimaan ilmaston puolesta: ”Turvetuotanto on suomalaisten häpeäpilkku” 15.11.

Suomanifesti kotisivut