Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Oulun ilmastomarssin julkilausuma

Oulun ilmastomarssin julkilausuma luettiin lauantaina 06.04.2019 Oulun kaupungintalon edessä ilahduttavan runsaslukuisen yleisön edessä, kannustushuutojen ja -laulujen tukemana. Voit lukea julkilausuman täältä:

Oulun ilmastomarssijat vaativat päättäjiltä nopeita toimia kaupungintalon edessä. Kuva Ilmari Juutilainen.

Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea meille korvaamatonta, luontoa, talvia, ruoantuotantoa.. Koko ekosysteemin toimintaa. Ilmastobarometrin mukaan 70% suomalaisista haluaa parempaa ilmastopolitiikkaa seuraavalta hallitukselta. Me haluamme nähdä seuraavan eduskunnan ilmastokriisin ratkaisijana.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat erityisesti pohjoisen herkkää luontoa, joten on tärkeää, että ilmastonmuutoksen torjuntaan tartutaan heti päättäväisesti. Ero 1,5 ja 2 asteen keskimääräisen lämpenemisen välillä on huomattava: mikäli emme pääse 1,5 asteen tavoitteeseen, IPCC:n raportin mukaan vedenpuutteesta kärsii tuplasti enemmän ihmisiä ja kaksinkertainen määrä lajeja menettää elinympäristönsä.

Ilmastonmuutoksen torjunta tulee ottaa huomioon kaikilla hallinnan tasoilla: niin kaupungin, valtion kuin EU:n tasolla. Suomella on tulevana EU:n puheenjohtajana maana loistava tilaisuus edistää ilmastoystävällistä politiikkaa koko EU:ssa. Paikallisesti myös Oulun kaupungin tulee pyrkiä kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan, malliesimerkki löytyy naapurista, Iin kunnasta, joka pyrkii hiilineutrauliuteen jo ennen vuotta 2030 HINKU-kuntahankkeessa. HINKU-kuntahankkeeseen on muuten aivan äskettäin liittynyt Tampere, ensimmäisenä yli 100 000 asukkaan kaupunkina. Eihän Oulu halua jäädä tästä junasta?

Ilmastomarssilla haluamme viestiä seuraavalle eduskunnalle ja kaikille päättäjille: aikaa ei ole hukattavaksi, toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi on ryhdyttävä heti. Nyt on pakko.