Luonnonkukkien päivän 15.6. 2025 kasviretkellä Hakalan haassa

Artikkelit

Lapuan ympäristöyhdistys järjesti kasviretken Luonnonkukkien päivänä 15.6.2025. Kesän ensimmäisenä hellepäivänä kasviretkeläisten askeleet johtivat Hakalan hakaan, joka sijaitsee Lapuan keskustan tuntumassa Alangon alueella.
Kookkoita mäntyjä kasvavassa vanhassa haassa kuusi henkilöä tutustumassa paikalla nykyään kasvaviin kasveihin.
Kuvaaja Päivi Kolehmainen

Lapuan ympäristöyhdistys järjesti kasviretken Luonnonkukkien päivänä 15.6.2025. Kesän ensimmäisenä hellepäivänä kasviretkeläisten askeleet johtivat Hakalan hakaan, joka sijaitsee Lapuan keskustan tuntumassa Alangon alueella. Kyseessä on asutuksen keskellä säilynyt pieni metsäalue, jossa on tuoretta kangasmetsää, pieni kalliopaljastuma ja pellonreunassa harvempaa metsää. Hakaa on laidunnettu muutama vuosikymmen sitten, mistä edelleen näkyy merkkejä haka-alueen reunojen lajistossa.

Hakalan haan lisäksi kasveja bongattiin tulomatkalla tienpientareilta. Sieltä löytyi muiden muassa vuoden 2025 teemalaji harakankello, joka oli juuri aloittelemassa kukintaansa. Aiemmin perinteisen maatalouden aikoihin harakankello on ollut heinäpeltojen rikkakasvi, mutta nykyisin se viihtyy tienpientareilla ja kesantopelloilla.

Kuvaaja Keijo Luoto

Kaikkiaan retken aikana havaittiin noin 60 kasvilajia. Tavanomaisten metsälajien – mustikan, käenkaalin, metsätähden ja oravanmarjan – lisäksi nähtiin piennarten ja niittyjen lajeista esimerkiksi hiirenvirna, niittysuolaheinä ja niittynätkelmä. Joku näki ensimmäisen kerran kukkivan mesimarjan, toinen oppi yhdistämään keväisen leskenlehden kullankeltaisen kukan ja kesäkuussa näkyvän isohkon lehden toisiinsa. Haka-alueen reunavyöhykkeellä kasvava rohtotädyke kertoi retkeläisille paikan laidunnushistoriasta.

Retken osallistujat saivat listan Suomen yleisimmistä kasvilajeista. Kasvien havainnointia voi jatkaa listan avulla omatoimisesti. Luonnontieteellisellä keskusmuseolla on meneillään 100 lajia -haaste. Mukana on myös kasvihaaste, jossa tavoitteena on havaita vähintään sata kasvilajia kuluvan vuoden aikana.

Ajankohtaista