Retki

Lappeenranta

15.6.2025

Luonnonkukkia Tuosan atlasruudussa

Yhdistys järjestää kesän aikana kolme johdettua kasviatlasretkeä Tuosan saareen.

Kesän toinen ja todennäköisesti kestoltaan ja matkaltaan mittavin atlasretki Tuosaan tehdään samalla luonnonkukkien päivän merkeissä. Kokoontuminen golfkentälle kääntyvän tienristeyksen pysäköintialueella. Kasviretken kesto on noin 2–3 tuntia.

Ensimmäinen Luonnonkukkien päivän retki järjestettiin Suomessa 15. kesäkuuta 2003. Päivän tavoitteena on ollut kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Katsotaan mitä luonnonkukkia Tuosa meille tarjoilekaan!

Tapahtuman tiedot

Lappeenranta

Vehkataipaleentie 589, Tuosa

Tapahtuma-aika

15.6.2025 klo 10.00 – 13.00

Järjestävä yhdistys

Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys

Kimmo Saarinen

040 7214 108

kimmo.saarinen@sll.fi

Lisätiedot

Kesän kasviatlasprojekti Tuosassa

Kasviatlaksen eli Suomen putkilokasvien levinneisyyskartaston perustana on Luonnontieteellisen keskusmuseon Kastikka-havaintotietokanta, joka sisältää yli 8 miljoonaa kasvihavaintoa Suomesta. Netistä löytyvät kasviatlaskartat perustuvat kattavasti tutkittuihin neliökilometriruutuihin.

Tuosan saareen sijoittuva 1 x 1 km ruutu (koordinaatti 6777:3567) ei todellakaan ole kattavasti tutkittujen joukossa. Sieltä on nimittäin tiedossa vain viisi kasvilajia: auringonkukan (!) ohella kalliokohokki, karvahorsma, metsänätkelmä ja mäkivirvilä. Atlastietokannan perusteella ruudusta pitäisi löytyä ainakin 187 muuta kasvilajia vähintään 50 prosentin todennäköisyydellä!

Kesän aikana selviää, montako kasvilajia atlasruudussa oikeasti kasvaa. Yhdistys järjestää sinne kolme kartoitusretkeä. Ensimmäinen on jo toukokuussa (20.5.), toinen luonnonkukkien päivänä kesäkuussa (15.6.) ja viimeinen alkusyksyllä (2.9.). Kaikki retket alkavat Tuosan golfkentälle kääntyvän tien risteyksestä, jossa on pieni pysäköintialue Sudensalmen suojelumetsän kupeessa (nuoli karttakuvassa). Retket kestävät 2–3 tuntia, ja mukana voi olla vain osan ajasta, jos voimat ja into ehtyvät kesken kaiken. Retket suunnataan sään ja tilanteen mukaan ruudun eri osiin, tavoitteena kirjata kaikki kasvilajit kaikenlaisista elinympäristöistä: metsistä ja soistuneista painanteista, kallioilta ja rannoilta, tienpientareilta ja golfkentän nurmilta. Kolmella retkellä saadaan niin ajallista kuin alueellista kattavuutta. Syyskokouksen yhteydessä (28.10.) olisi tarkoitus esittää yhteenveto neliökilometriruudun kaikista kasvilajeista – sekä mahdollisesti muistakin lajihavainnoista ruudulla. Lintuja ja hyönteisiä tuntevat siis joukolla kasviharrastajien mukaan!