Framställan för att skydda natur- och kulturlandskap i Ingå och Sjundeå

Meddelanden, Ställningstaganden

Ingå-Sjundeå Miljöförening vädjar till kommunerna Ingå och Sjundeå att
skydda sina värdefulla natur- och kulturlandskap från sol- och vindkraftverk.
Publicerad 16 juni 2025

Ingå-Sjundeå Miljöförening vädjar till kommunerna Ingå och Sjundeå att skydda sina värdefulla natur- och kulturlandskap från sol- och vindkraftverk.

Effekterna av kraftverk är långvariga

Efterfrågan på el har ökat och kommer att fortsätta öka i och med den så kallade gröna omställningen av industriprojekt och byggandet av datacenter. Allt fler markägare har fått erbjudanden från olika kraftbolag om att sälja eller arrendera ut sin mark för deras bruk. Arrendeperioderna är långa, upp till och över 30 år. Om ett kraftverk byggs på befintliga åkrar skulle en hel generations jordbruk gå förlorat. Det skulle också vara omöjligt att förutsäga om marken någonsin återgår till jordbruksanvändning.

Det kan rekommenderas att bygga förnybar energi. Det är dock viktigt att hitta sådana platser för kraftverken som inte stör jordbruket och som inte förstör naturen eller kulturlandskapet. Nya kraftverk kan placeras på impediment, längs vägar, på parkeringsplatser och på åkrar med svag växtkraft.

Ingå och Sjundeå är gamla kultursocknar. Värdet och uppskattningen av deras jordbrukshistoria återspeglas i de utpekade landskapsområdena, såsom Degerby-Pickala å – Palojoki kulturlandskap av nationell betydelse, Degerby-Sjundeå odlingslandskap med byggd kulturmiljö (RKY): områdena Pickala herrgård, Sjundby herrgård, Svidja herrgård och Sjundeå kyrka. På Ingå-sidan Ingå skärgårds kulturlandskap – Barölandet, Barösund, Orslandet, Stor Ramsjö, Fagervik och Snappertuna kulturlandskap, Ingå kyrkby, Täkter by och bosättningen längs Ingarskilaå, Vassböle by och kulturlandskap, Västankvarns lantbruksskola med omgivning, Österkullabäckens, Westerbys och Lågnäs jordbrukslandskap.

Landskapsområden sträcker sig vanligtvis över flera kommuner. Och det är inte bara fråga om värden som faller inom gränserna för vissa platser. Värdet av en kulturhistorisk plats beror också på dess omgivning. Det är bevarandet av landskap och naturområden i sin helhet som är exceptionellt och skapar värde i Ingå och Sjundeå.

Natur med kulturell påverkan

Under århundradenas lopp har den omgivande naturen anpassats och förändrats av jordbruket. Växtligheten i en kulturmiljö är ofta artrik och specifik. Solpaneler som täcker flera hektar skulle förändra ekosystemet genom att förändra växtligheten och vattenbalansen. Flera meter höga kraftverksstängsel skulle hindra vilda djur från att röra sig fritt längs sina etablerade rutter.

Den mest synliga förändringen skulle ske i vårt gemensamma kulturlandskap. Solpaneler som täcker tiotals eller hundratals hektar skulle förvandla vårt vackra kulturlandskap till ett industrilandskap.

Framställning och initiativ

Vi uppmanar båda kommunerna att omedelbart inleda en planändring för att införa en bestämmelse i sina generalplaner som förbjuder byggandet av solkraftverk i kulturlandskap och i värdefulla naturområden.

I väntan på att dessa bestämmelser träder i kraft bör man enligt försiktighetsprincipen avstå från att bygga kraftverk eller ge dem tillstånd.


Ingå – Sjundeå Miljöförening Rf – Inkoon – Siuntion Ympäristöyhdistys Ry

Ajankohtaista