Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Härkätien yhdistys

Härkätie
Navigaatio päälle/pois

HYSYn kesäretki Seilin saareen

Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys ry:n hallitus mietti ratkaisua, miten aktivoidaan jäsenhankintaa ja samalla palkitaan nykyisten jäsenten työpanosta eri tapahtumissa.
Päädyimme tekemään kesäretken Seilin saareen Suomen luonnonpäivänä lauantaina 26.8.2023 ja siihen tarvitsimme oppaan palveluita. Oppaaksi saimme saaristo-oppaista Anssi Junnilan, joka on biologi ja tehnyt tutkimusta Seilissä useita vuosia. Hän tunsi hyvin saaren historian ja tutkimuslaitoksen toiminnan.
Matkamme alkoi Liedon kaupungintalolta lauantaina kello 8.30, jossa kokoontui 15 jäsentä pieneen linja-autoon. Ajoimme Rymättylän kautta Hangan lautalle. Lautta kuljetti meidät Seilin saarelle, jossa tutustuimme saaren luontoon, kirkkoon, tutkimuslaitokseen ja historiaan. Söimme lounaan ravintolan terassilla auringonpaisteessa.
Vuonna 1619 perustettiin leprasairaiden hoitolaitos ja vuonna 1888 sinne keskitettiin mielenterveysongelmista kärsivien naisten sairaala. Sairaala lakkautettiin vuonna 1962.
Nykyisin Seilissä toimivat Metsähallitus ja Saaristomeren tutkimuslaitos. Turismia palvelevat mm. ravintola ja pienimuotoinen majoituspalvelu.
Seilistä menimme Nauvoon ja tutustuimme Nauvon kirkkoon. Valitettavasti kirkon ovet olivat suljetut joten tutustuimme kivikirkkoon ulkopuolelta.
Bussi kuljetti meidät Paraisille, jossa tutkimme kuntoportaat ja menimme näköalapaikalle katsomaan kalkkikivikaivoksen kaivosalueen. Aivan Paraisten keskustan tuntumassa on valtava kalkkilouhos. Kalkkikiveä on siellä louhittu jo 1600-luvulla, mahdollisesti vielä aikaisemminkin. Teollista toiminta on ollut 1800-luvun lopusta.
Avolouhos on nykyisin 150 metriä syvä ja pinta-alaltaan se vastaa noin 150 jalkapallokenttää. Yhtiön perustamisen jälkeen kaivoksesta on jo louhittu 140 miljoonaa tonnia kiveä.
Lopuksi ohitimme Suomen suuriman siltatyömaan Paraisten ja Kaarinan välillä.
Palasimme Liedon kaupungintalolle kello 17 ja loppukommenteissa jäsenemme olivat varsin tyytyväisiä päivän antiin.
Yhdistyksemme kiittää Varsinais-Suomen piirin aluepäällikköä Hannu Klemolaa ja hallitusta, jonka myöntämän taloudellisen tuen avulla matka pystyttiin järjestämään. Matkan avulla yhdistyksemme sai 8 uutta jäsentä ja kasvoi 10 %.


Paraisten kalkkikivikaivos

Seilin laiturilla
Seilin maisemassa laiduntavaa karjaa

Seilin kirkko
Seilin kirkko