Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Norp­pa­nuk­ke­teat­te­ria, norppajumppaa, norpparasteja – syntyviä kuutteja juhlitaan koko perheen tapahtumassa Urpolan kartanossa

Pienen Tuuh-kuutin kuvasi Juha Taskinen.

Saimaannorpan poikaset syntyvät Nestorin nimipäivän (26.2.) aikoihin helmikuun lopussa. Iloisen perheenlisäyksen kunniaksi Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää lapsiperheille suunnatun Kuutin synttärit -tapahtuman lauantaina 24. helmikuuta klo 10–13 Urpolan kartanossa Mikkelissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Syntyviä kuutteja juhlistetaan norppa-aiheisin pelein ja leikein. Paikalle olevalle syntymäpäiväsankarille askarrellaan kortteja ja lauletaan onnittelulaulu. Juhlaväki voi myös ottaa kasvomaalauksen, jumpata norpan tyyliin sekä tutustua saimaannorpan pesintään ja norppaturvalliseen Saimaa-katiskaan. Toiminnallisia rasteja kiertämällä saa muistoksi oman norppadiplomin.

Tapahtumassa saa ensiesityksensä Suomen luonnonsuojeluliiton tuottama saimaannorppa-nukketeatteri. Esityksessä seurataan norppanuorison seikkailuja Saimaan pinnan alla ja hieman ihmisten maailmassakin.
 

Lumipesät suojaavat kuuttia kylmältä ja pedoilta

Saimaannorppaemot synnyttävät kuutit helmi–maaliskuussa Saimaan luotojen ja kalliorantojen lumikinoksiin. Syntyessään kuuteilta puuttuu ihonalainen kylmää eristävä traanikerros. Siksi lumipesän suoja on äärimmäisen tärkeä. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat leudot talvet ovat jo vaikeuttaneet saimaannorpan pesintää.

Pesinnän turvaamiseksi saimaannorpille kolataan lähtökohtaisesti joka vuosi apukinoksia. Luonnonsuojeluliiton työntekijöistä ja vapaaehtoisista talkoolaisista koostuvat ryhmät kolasivat tammi-helmikuussa Etelä-Savossa yhteensä 13 apukinosta.

”Huonolumisina talvina, jolloin riittäviä luonnonkinoksia ei ole ollut, 80–90 prosenttia kuuteista on syntynyt apukinoksiin”, kertoo saimaannorppa-aluekoordinaattori Marjaana Kovanen.

Kuutteja syntyi saimaannorpan kannanseurannasta vastaavan Metsähallituksen arvion mukaan talvella 2023 ennätysmäärä, 103 yksilöä. Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta-arvio vuodelta 2023 on 480 yksilöä.
 

Lisätiedot

Marjaana Kovanen, saimaannorppa-aluekoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, marjaana.kovanen@sll.fi, p. 044 776 4230

Hanne Kosonen, hankekoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Yhteinen saimaannorppamme LIFE, hanne.kosonen@sll.fi, p. 040 194 1885

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, kaarina.tiainen@sll.fi, p. 050 530 3270 (tavoitettavissa 19.2.2024 alkaen)

Yhteinen saimaannorppamme LIFE
Tapahtuma on osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Tapahtumassa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain järjestäjien omia, eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.