Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpalla ei mene hyvin

Saimaannorpalla ei mene hyvin. Kanta saatiin yhteistyöllä ja merkittävillä suojeluponnistuksilla äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseksi.  Tämä tarkoittaa, että lajilla on erittäin suuri uhka hävitä luonnosta lähitulevaisuudessa.

Kanta kasvaa pari prosenttia vuodessa, kun suojelustrategia määrittää tavoitteeksi 3-6%. On tärkeää saada lisärajoituksia ja kanta turvatulle tasolle, vasta sen jälkeen voidaan tehdä arvio siitä, mikä olisi se norpalle vaarallisten pyydysten kalastuksen taso, joka ei uhkaa norpan säilymistä lajina.

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on kieltää kaikki saimaannorpalle vaaralliset pyydykset ympärivuotisesti.

Teemme jo paljon: kolaamme apukinoksia, vaihdamme verkkoja katiskoihin, tiedotamme ja valistamme norppaturvallisista pyydyksistä.

 

 

Vaikka tavoitteemme on tiukka, tuemme norpansuojelutyössä tunnettujen Saimaan kesäasukkaiden Tommi Korpelan, Kari Hissu Hietalahden ja Aku Hirviniemen sekä vakiasukkaiden Juha Taskisen, Heli Järvisen, Saimi Hoyerin ja Janne Neuvosen tekemää kansalaisaloitetta, jolla pyritään kieltämään heinäkuinen verkkokalastus.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12345

 

Heinäkuu on aikaa jolloin pienet kuutit opettelevat saalistamaan ja selvitymään itsenäisesti Saimaassa. Jotta kanta kasvaisi, pitäisi yhä useamman kuutin selvitä ensimmäisestä kesästään.

Matkalla kohti SLL:n tavoitetta on monia askelia, joilla norpan hankalaa tilannetta voidaan helpottaa, heinäkuinen verkkokalastuskielto on ensimmäinen ja tärkein.

Alla olevassa kuvassa on Puumalan Lietvedeltä 15.7.23 löydetty verkko, jonka kalastaja on hylännyt ilmeisesti ei-toivotun sivusaaliin vuoksi. Verkossa ei ole mitään tunnistetietoja. Metsähallituksen tiedotteesta selviää, että verkko on lain mukainen (kuitenkin vailla tunnistetietoja, jotka siitä oli ilmeisemmin poistettu). Kuutin kuolemasta voi (ja kuuluu) ilmoittaa ilman seuraamuksia.

 

Kalastus on yhteensovitettavissa

Alla kuva Metsähallituksen materiaalista josta käy ilmi kalastusrajoitusalue.

Tärkein kaupallinen saalis saadaa troolilla ja nuotalla, jotka ovat norppaa ajatellen turvallisia. Kuhaa voidaan pyytää muilla keinoilla.

 

Rysällä saa jopa liian paljon saalista – ”Kalaa, etupäässä kuhaa, tuli viiden mökin tarpeisiin kesän ajan”

 

Saimaannorpan kuutti hukkui verkkoon Lietvedellä – Verkko oli jätetty ajelehtimaan

Saimaannorpalla piti mennä hyvin, mutta selittämättömät kuolemat jatkuvat