Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Saimaa Unescon maa­il­man­pe­rin­tö­koh­teek­si

Unescon maailmanperintökohde on ollut esillä luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirissä ennenkin. Käsiala taitaa olla Eeva Taimiston. Puheenjohtajana oli tuolloin Stephen Condit. Unescon maailmanperintökohde on ollut Savonlinnan kaupungin strategiassa jo useiden vuosien ajan.

Alkuvuodesta 2020 SLL Etelä-Savon piirihallitus päätti seurata asian etenemistä.

Savonlinnan kaupungin matkailun kasvuohjelma 2018-2021 listaa maailmanperintökohdetavoitteen.

Syksyllä 2019 uutisoitiin Rinteen hallituksen budjettiriihestä, joka toi muassaan Savonlinna-paketin, johon kuului Saimaan norppa-alueen nimeäminen Unescon maailmanperintökohteeksi.

Savonlinnan kaupungin vahvin linjaus asian puolesta on kaupunginhallituksen tekemä kannanotto 1.4. Samana päivänä muun asian yhteydessä julkaistu tiedote mainitsee asian tulossa olevana tietona.

Kohteiden tulee olla Unescon maailmanperinnön toimintaohjeiston tarkoittamalla tavalla maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia. Suomessa on tällaisen ehdokkuuden siis saamassa Saimaan norppasaaristo. Aieluettelon laatii opetusministeriö ja ympäristöministeriö.

*

Ensimmisenä vaiheena on aieluetteloon esittäminen, joka taasen oli tarkoitus viedä Unescoon 1.2., jotta hakemus ehtisi vielä 2022 mennessä. Koska elämme toukokuun loppua ja uudistettua aielistausta ei ole julkaistu, on syytä epäillä, että hakemus ei ehdi siten että päätös olisi mahdollinen 2022 mennessä. Toisaalta 1.2. on AEK, aikaa ennen koronaa, joten viivytys johtunee jostain muusta kuin koronasta.

Ympäristöhallinto vastaa Saimaan norppasaaristojen nimeämisesityksen valmistelusta.  Päävastuu valmistelusta olisi Metsähallituksella. Savonlinnan kaupunki ei ole asiassa sivusta seuraaja, vaan sillä on oma roolinsa asian edistämisessä. Savonlinna ei ole kitenkaan vielä vienyt loppuun kansalliseen kaupunkipuistoon liittyviä päätöksiä, vaikka ne oli tarkoitus tehdä alkuvuonna 2020. Tässä kohdassa syy taitaa olla koronassa.

-Toiminnanjohtaja Heikki Härkönen

 

*Edit 22.10. Poistettu harhaanjohtavana ja väärää tietoa sisältävänä kappale (kuvaava esimerkki siitä kuin Geopark ja Maailmanperintökohde saattavat mennä sekaisin): Aivan yksinomaan Savonlinnan projekti ei ole kyseessä tai sitten alueelta löytyy toinenkin viritelmä asiaan liittyen: Lappeenrannan kaupungin Greenreality-verkoston sivulla mainitaan, että Saimaa Geopark on ehdolla maailmanperintökohteeksi. Saimaa Geopark on kahden maakunnan alueella sijaitseva kokonaisuus, jossa jostain syystä Savonlinna ei ole mukana. Nettisivullaan Geopark esittäytyy seuraavasti: Saimaan järviluonnon monimuotoisuus turvataan erilaisilla suojeluohjelmilla, joista merkittävimmät ovat rantojensuojeluohjelma, harjujensuojeluohjelma ja Natura 2000-ohjelma. Tärkein yksittäinen suojelukohde on erittäin uhanalainen saimaannorppa.