Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vuoden 2023 ym­pä­ris­tö­pal­kin­not kahdelle saimaannorpan suojelijalle

Kuvassa vasemmalta oikealle ympäristöpalkinnon saaja Keijo Pylkkänen, piirin puheenjohtaja Kimmo Saarinen ja aluepäällikkö Jari Kiljunen. Kuva:Leena Sallinen

Luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinnon jakoivat tänä vuonna saimaannorppa-asiantuntija Ismo Marttinen ja Saimaa Groupin toimitusjohtaja Keijo Pylkkänen monipuolisesta, ennakkoluulottomasta ja pitkäjänteisestä työstä ja omistautumisesta saimaannorpan suojeluun.

Keijo Pylkkänen mietti nelisen vuotta sitten, miten hyödyttää osaamistaan ja vahvuuksiaan norpan suojelussa. Keinopesien kehittäminen ja rakentaminen osoittautui luontevaksi ja tärkeäksi työksi aikana, jolloin keinopesiä ryhdyttiin tosissaan testaamaan ja asentamaan Saimaalle.

Nyt norpan keinopesiä on Saimaalla jo kolmisenkymmentä ja uusia syntyy noin kymmenen pesän vuosivauhtia. Sopivia paikkoja pohditaan yhteistyössä mm. Itä-Suomen yliopiston ja Metsähallituksen kanssa.

Toinen palkituista on jo toisen polven norppa-asiantuntija. Ismo Marttisen isä Kaiku avusti norppatutkimuksissa jo 1960-luvulla. Myös Ismo kulki retkillä mukana. Aktiivisesti hän on osallistunut norpansuojelutyöhön vuodesta 1979 – kokemusta on kertynyt siten jo kuudelta vuosikymmeneltä.

Ismo Marttisen toimintarepertoaarista ei puutu mitään. Joukossa ovat apukinokset, pesälaskennat, keinopesät, sukellukset, kuolleiden norppien nouto, jää- ja lumitilanteen seuranta, photoID, haamuverkkojen naaraus ja niin edelleen.

WWF Suomen aluevastaava ja vapaaehtoinen norppatyöläinen on edelleen vahvasti mukana käytännön työssä ja vapaaehtoisten koordinoinnissa. Kun poika Jukka kulkee retkillä mukana, saimaannorppatyökin jatkuu jo kolmannessa sukupolvessa.

Luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinnot jaettiin Lappeenrannassa syysvuosikokouksen yhteydessä 28.11.2023.

***

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri jakaa vuosittain ympäristöpalkinnon toimijoille, joilla on tahtoa, intoa ja sinnikkyyttä edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua maakunnassa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Kimmo Saarinen, p. 040 721 4108, kimmo.saarinen@sll.fi

Aluepäällikkö Jari Kiljunen, p. 040 484 2341, jari.kiljunen@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry.