Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vuoden 2022 ym­pä­ris­tö­pal­kin­not soiden ja niittyluonnon tur­vaa­mi­ses­ta

Anne Veijovuori, Laura Ratilainen ja Maria Vesterinen vastaanottivat vuoden 2022 ympäristöpalkinnot. (Kuva Anna-Mari Mikkola)

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri on myöntänyt tämän vuoden ympäristöpalkinnot Lappeenrannan kaupungin niittyverkostoa kehittäneille Laura Ratilaiselle ja Anne Veijovuorelle sekä maakunnan suoluonnon suojelua edistäneelle Maria Vesteriselle. Palkinnot jaettiin 22.11.2022 hotelli Lappeessa Lappeenrannassa.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Maria Vesterisen tehtävänä on hankkia soidensuojelun täydennysehdotuskohteita suojelun piiriin. Työssään hän on onnistunut erinomaisesti. Vajaan kolmen vuoden aikana Etelä-Karjalassa on suojeltu HELMI-ohjelman kautta jo noin 550 suohehtaaria. Kokonaan tai lähes kokonaan suojeltuja soita ovat mm. Ruokolahden Kirslamminsuo, Ylämaan Laikkorvensuo, Lemin Lautjärvi, Parikkalan Heralamminhete sekä Imatran Kurkisuo ja Pahamaansuo.

Soidensuojelu perustuu vapaaehtoisuuteen. Maanomistajien kanssa käydyissä neuvotteluissa Vesterisen hyvillä vuorovaikutustaidoilla on ollut suuri merkitys suoluonnon maakunnallisen suojelutavoitteen saavuttamisessa.

Lappeenrannan kaupungin niittyverkoston yleissuunnitelma ei ole jäänyt paperitiikeriksi. Siitä ovat pitäneet huolen kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen ja ympäristösuunnittelija Anne Veijovuori. Parivaljakko on vienyt määrätietoisesti suunnitelmaa käytäntöön ja kaupungin vihertyvään maisemaan, uskaltaen rohkeasti kokeilla uuttakin.

Nyt tuloksena on jo yli 40 erilaista niittykohdetta: ketomaisia paahdealueita, puoliavoimia puistoja, rantaniittyjä, vanhoja peltoja ja tienvarsien entisiä nurmikoita. Kaivuutöistä syntyneistä puhtaista ylijäämämaista on syntynyt niittykumpuja mm. Pikisaareen ja Helsingintien sekä Lauritsalantien varteen. Kummut lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja pölyttäjien elinmahdollisuuksia sekä luovat vaihtelua ja väriä urbaaniin maisemaan.

Veijovuori ja Ratilainen ovat saaneet myös asukkaat mukaan kaupungin viherryttämiseen. Hyvänä esimerkkinä on Vilho Petter Nenosen puiston yhteisöpuutarha, jota on tehty yhdessä aktiivisten asukkaiden kanssa ja heidän toiveitaan kuunnellen. Asukasyhteistyön jälkiä on nähtävissä myös Pappilanpellolla ja Greenreality-puistossa.

Kaikkia ympäristöpalkittuja yhdistää se, että he ovat tehneet omaa virkatyötään.

”Mutta työtähän voi tehdä monella tavalla. Tänään palkittavia yhdistää vankan ammattitaidon lisäksi into ja näkemys tehdä työtään ja samalla kehittää omaa osaamistaan luonnonkin hyväksi. Toivottavasti huomionosoitus innostaa heitä jatkamaan samalla oivallisella linjalla myös tulevina vuosina”, luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Kimmo Saarinen kannustaa.

***

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri jakaa vuosittain ympäristöpalkinnon toimijoille, joilla on tahtoa, intoa ja sinnikkyyttä edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua maakunnassa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Kimmo Saarinen, p. 040 721 4108, kimmo.saarinen@sll.fi

Aluepäällikkö Jari Kiljunen, p. 040 484 2341, jari.kiljunen@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry.