Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vuoden 2019 ym­pä­ris­tö­pal­kin­not jaettiin Imatralla

Oona Kokko, Hanna Savolainen, Maarit Horttanainen ja Pekka Sarkanen vastaanottivat vuoden 2019 ympäristöpalkinnot.

Vuoden 2019 ympäristöpalkinnot myönnettiin eläinlääkäri Pekka Sarkaselle sekä Mansikkalan koulun biologian opettajille ja oppilaskunnalle.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri on myöntänyt tämän vuoden ympäristöpalkinnot eläinlääkäri Pekka Sarkaselle sekä Imatran Mansikkalan koulun biologian opettajille ja oppilaskunnalle. Palkinnot jaettiin tiistai-iltana Imatran Kulttuuritalo Virrassa.

Imatralainen Pekka Sarkanen palkitaan pitkäjänteisestä saimaannorpan suojelun vapaaehtoistyöstä sekä Sanelma-kuutin hoitamisesta. Sanelmaksi nimetty kuutti löytyi viime kesänä Pihlajavedeltä. Kuutti oli ikäisekseen pieni, sillä oli sairauksia ja se oli pahasti nälkiintynyt. Sarkanen perusti mökkirantaansa väliaikaisen norppahoitolan, hoiti Sanelmaa siellä useita päiviä ja jatkoi tilanteen seuraamista vielä Sanelman vapautuksen jälkeenkin. Sanelma toipui ja vieroitus onnistui.

Saimaannorppia ja kuutteja on ennenkin lääkitty Saimaalla, mutta niiden toipumista ei ole aiemmin päästy seuraamaan niin pitkäjänteisesti kuin nyt. Sanelman tapauksen jälkeen on aloitettu keskustelu tarpeesta laatia toimintamalli sairaiden, loukkaantuneiden tai muutoin heikossa kunnossa olevien norppayksilöiden auttamiseksi.

Pekka Sarkanen on toiminut myös vuosia vapaaehtoisena saimaannorpan suojelutyössä ja ollut mukana muun muassa apukinostalkoissa ja pesälaskennoissa.

Imatran yhteislukion ja Mansikkalan koulun biologian opettajat ja koulun oppilaskunta palkitaan toiminnasta lähimetsän säilymisen puolesta. Imatran Paajalaan suunniteltiin uutta omakotialuetta metsäalueelle, jota pidettiin tärkeänä läheisen Mansikkalan koulun opetuskohteena sekä lähiasukkaiden virkistysmetsänä. Opettajien ponnekkaan puolustamisen ansiosta omakotialueen kaavasuunnittelu lopulta keskeytettiin ja metsä jätettiin ennalleen. Lähimetsän säilymisen puolesta toimivat myös koulun oppilaskunta sekä useat lähiasukkaat.

Ympäristöpalkintoa olivat vastaanottamassa  biologian opettajat Hanna Savolainen ja Maarit Horttanainen sekä oppilaskunnan edustajana Oona Kokko. Savolainen kiitti myös muita Paajalan kaavakävelyyn osallistuneita tuesta lähimetsän puolustamisessa.

Kiitokset osoitetaan myös Imatran kaupungille, joka on järjestänyt kaavoitettaville alueille kaavakävelyitä yhdessä lähiasukkaiden ja muiden alueen käyttäjien kanssa. Kuntalaisten kuulemiseen kaavakävely tuo käytännönläheisen ja ihmisenkokoisen lisän, jossa voidaan havainnollistaa kaavoituksen vaikutuksia ja päästä avoimeen vuoropuheluun kuntalaisten ja kaavoittajien välillä.

***

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri jakaa vuosittain ympäristöpalkinnon toimijoille, joilla on tahtoa, intoa ja sinnikkyyttä edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua maakunnassa.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Kimmo Saarinen, p. 041 463 1737, kimmo.saarinen@allergia.fi

Aluepäällikkö Anna Vuori, p. 040 670 1771, anna.vuori@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry.