Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Pihlajanmarjat

Anna-Liisa Pirhosen blogi

Tänä syksynä pihlajat notkuvat marjojen painosta. Pihlajanmarjat ovat varsinainen terveyspommi, sillä niissä on paljon C- ja E-vitamiinia sekä flavonoideja. Marjat ovat myös energiapitoisia. Pihlajanmarjoista voi tehdä hilloa tai hyytelöä, ja kukapa ei olisi syönyt Pihlajanmarja-marmeladikarkkeja. Pihlaja on ollut suomalais-ugrilaisten kansojen pyhä puu, ja sen marjat ovat tärkeää ravintoa linnuille.

Tilhet pesivät pohjoisessa, ja ne lähtevät syksyllä vaellukselle, kun pihlajanmarjat loppuvat kotikonnuilta. Tänä syksynä tilhet ilmestyivät oman pihani pihlajiin 25. syyskuuta. Yleensä ne ovat tulleet paljon myöhemmin, joskus vasta tammikuussa. Tilhien lisäksi pihlajanmarjoja syövät muun muassa rastaat, punatulkut ja kottaraiset. Usein paikalliset rastaat ehtivät tyhjentää pihlajat ennen vaelluslintujen saapumista.

Lappeenrannan Prisman parkkipaikan ympärillä kasvaa orapihlajia. Tilhet syövät pihlajanmarjojen lisäksi muun muassa orapihlajan ja aronian marjoja sekä omenia.

Kottaraiset ovat kaikkiruokaisia. Ne syövät hyönteisiä, matoja, omenia sekä tuomen, seljan ja pihlajan marjoja. Muuttomatkalle kottaraiset lähtevät syys-, loka- tai marraskuussa kun puut on tyhjennetty marjoista.

Lappeenrannan Kourulan pihlajissa pyörii syksyllä paljon kottaraisia.

Räkättirastaiden ravinto koostuu kesällä hyönteisistä ja madoista, mutta syksyllä se siirtyy hedelmä- ja marjaravintoon. Jos marjoja riittää syötäväksi koko talven, räkättirastaat eivät lähde ollenkaan muuttomatkalle etelämmäs.

Pihlajanmarjat maistuvat räkättirastaille.

Olen asunut Etelä-Karjalassa 12 vuotta, ja sinä aikana olen päässyt ihailemaan kahtena talvena taviokuurnia. Tämä pohjoisen havumetsissä pesivä lintulaji lähtee vaellusmatkalle, kun pohjoisesta loppuvat pihlajanmarjat. Taviokuurna on eksoottinen näky lumisessa puussa. Vanha koiraslintu on kirkkaanpunainen, naaras ja nuori koiraslintu ovat harmaankellanoransseja. Taviokuurna ei juurikaan pelkää ihmisiä, joten se on helppo kuvattava. Lintu jatkaa kaikessa rauhassa marjojen syöntiä, eikä häiriinny kuvaamisesta. Minulla on lintujen kuvaamista varten pitkä teleobjektiivi, joten en mene lähelle lintuja, en edes rauhallista taviokuurnaa.

Imatralla Vuoksen varrella kuvattu taviokuurnakoiras.

Etelä-Karjalassa erittäin harvinaisena tavattava kuukkeli käyttää ravinnokseen hyönteisiä, siemeniä, sieniä ja marjoja. Se varastoi kesän ja syksyn aikana ruokaa omalle asuinreviirilleen puiden naavaan ja kaarnan koloihin. Kuukkeli on metsämiehen kaveri ja utelias lintu. Olin käymässä pari vuotta sitten Parikkalan Soinimäen kuukkelireviirillä, ja peloton lintu tuli hakemaan kädestäni rusinoita. Metsien pirstaloituminen ja vanhojen metsien hakkuut ovat kuitenkin ajaneet Parikkalan kuukkelit ahtaalle. Nyt Soinimäen reviirillä asuu enää yksi kuukkeli.

Kuukkeli kantaa syksyllä marjoja varastoon. Sille kelpaavat myös pihlajanmarjat.

Minulla on pikkulintujen talviruokintapaikka metsässä. Sinne tuli syksyllä varsin utelias ja rohkea kettu. Lähistön kesämökkeilijät kertoivat sen jääneen orvoksi, ja kettu oli nimetty Paavoksi. Totesin sen olevan naaras, mutta nimeä ei vaihdettu. Sadun ”happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista” teeman mukaan toivoin saavani kuvan pihlajanmarjoja syövästä ketusta. Ruokintapaikalla kasvoi muutama pihlaja. Paavo oli varsin yhteistyökykyinen kettu, ja se suostui poseeraamaan kuvissani. Heilutin pihlajanoksaa ja Paavo nousi takajaloilleen tavoittelemaan pihlajanmarjoja.

Kettu testasi, ovatko pihlajanmarjat liian happamia vai syötäväksi kelpaavia. Marjat jäivät syömättä.

Pihlajanmarjojen happamuus vaihtelee eri puissa. Kun yhdessä puussa on ärhäkän makuisia marjoja, niin vieressä voi kasvaa makeamarjainen puu. Jos haluaa nähdä ja kuvata syysvaelluksella olevia marjalintuja, kannattaa katseet suunnata nyt pihlajiin.

Teksti ja kuvat: Anna-Liisa Pirhonen

Kirjoittaja on Etelä-Karjalassa asuva luontovalokuvaaja ja luonnonmaantieteilijä.