Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Tiedote: Jättipalsamin keräyskehikoita Lappeenrannassa

Jättipalsamin keruukehikko Harapaisissa. Anna Vuori

Haitallisia vieraskasveja torjuva VieKas-hanke ja Lappeennannan kaupunki kannustavat asukkaita omatoimiseen jättipalsamin torjuntaan sekä omilta tonteilta että kaupungin mailta. Lappeenrannassa on pystytetty kolmeen paikkaan aitakehikkoja, joihin kaupunkilaiset voivat kerätä haitallista vieraskasvilajia jättipalsamia. Keruukehikot sijaitsevat Karhuvuoren Viljapuistossa, Harapaisten urheilukentän vieressä ja Sammonlahden uimarannan läheisyydessä.

-Tavoitteenamme on, että jättipalsamin loppusijoituskehikko madaltaisi kynnystä asukkaiden omatoimikitkentään. Tavoitteena on myös, ettei jättipalsamia tarvitsisi viedä jätteenkäsittelylaitokselle, joka on kallista ja työlästä sekä kaupungille että asukkaille, kertoo VieKas-hankkeen aluekoordinaattori Anna Vuori Suomen luonnonsuojeluliitosta. Kehikkoon voi viedä jättipalsamia myös silloin, kun siemenkodat ovat pulleita eli siemenet ovat kypsyneet – tällöin mieluiten säkissä kuljettaen, jotta siemeniä ei putoile uusiin paikkoihin. Kehikot on sijoitettu paikoille, joissa kasvaa joka tapauksessa jättipalsamia. Jos siemeniä päätyy maaperään, ovat versot ensi vuonna kitkettävissä rajatulta alueelta, eikä esiintymä pääse nykyisestään leviämään.

Kehikkojen pohjalla on biohajoavaa muovia. Hankkeessa testataan samalla, kuinka nopeasti kyseinen muovi hajoaa, ja ehkäiseekö se kasvien uudelleenjuurtumista tai siementen itämistä. Mädättäminen biohajoavan muovin avulla ei kuitenkaan riitä siementen tuhoamiseen kokonaan.

EU-rahoitteisessa VieKas-hankkeessa järjestetään kesän aikana lukuisia jättipalsamin kitkentätalkoita eri puolilla kaupunkia. Lisäksi kaupungin viheralueita hoitavat työntekijät käyvät jättipalsamin kimppuun siimaleikkureilla.

Jättipalsamin sekä muiden haitallisten vieraskasvien esiintymät tulee ilmoittaa sivustolle https://viekas.laji.fi/. Sivustolla on myös mobiilisovellus, joka helpottaa esiintymän kirjaamista maastossa. Tietokantaan kirjatut esiintymät huomioidaan torjuntatyön suunnittelussa tulevina vuosina.

Jättipalsami (Impatiens grandulifera) on haitallinen vieraslaji, joka on uhka Suomen alkuperäiselle lajistolle. Lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Lisätietoja

VieKas-aluekoordinaattori Anna Vuori, p.  040 670 1771, anna.vuori@sll.fi, Suomen luonnonsuojeluliitto, VieKas LIFE.

Hankkeen kotisivu: sll.fi/Viekas-life.

Hankkeen Facebook-sivut: www.facebook.com/viekaslife

Jättipalsamia keruukehikossa 2019. Kuva Anna vuori
Jättipalsamikehikon infotaulu. Anna Vuori 2019