Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Ikiomat sinitiaiset

Anna-Liisa Pirhosen blogi.

Sinitiaiset. Anna-Liisa Pirhonen.

Asun lähes kaupungin keskustassa kerrostalossa, jota ympäröi puistomainen piha. Suoraan olohuoneen ikkunan edessä kasvaa kapea pihlaja. Sain luvan ripustaa linnunpöntön pihlajaan, ja luvan saatuani kipaisin ostamaan pöntön. Nätin vihreän pöntön lentoaukko on 2,8 senttiä ja sen etuseinän saa auki. Ripustin pöntön puuhun jo talvella odottamaan kevättä. Ostin pihalle myös pienen ja matalan lintujen vesialtaan, josta linnut pääsevät hörppäämään vettä ja kylpemään.

Huhtikuun lopulla alkoi tapahtua. Sinitiaispariskunta lenteli pöntön ympärillä ja piipahteli sisälle pienestä lentoaukosta. Kodin etsiminen on koirastiaisen tehtävä. Jos naaras hyväksyy pöntön, aloittaa tiaisparikunta pesän rakentamisen. Sisustamisen tekee naaras, mutta koiras auttaa tuomalla sammalta ja pehmusteita.

Myös pikkuvarpunen halusi pöntön itselleen, ja se riiteli kovaäänisesti omistusoikeudesta sinitiaisten kanssa. Pikkuvarpunen oli kuitenkin hiukan liian paksu pönttöön, jossa on pieni lentoaukko. Se sai vaivoin kammettua itsensä pönttöön ja sieltä ulos. Asumisriidan voittivat sinitiaiset.

Toukokuun alku oli hiljainen, eikä pöntössä tuntunut tapahtuvan mitään. Aloin jo epäillä, että tiaiset ovat hylänneet pöntön. Toukokuun lopulla alkoi vilske. Emolinnut kantoivat pesään hyönteisiä ja toivat poikasten kakkapaketteja ulos. Monet varpuslinnut kiikuttavat ulosteen kauas pesästä, etteivät pedot löydä pesää poikasten ulosteen perusteella.

Pystyn seuraamaan ja kuvaamaan lintujen elämää oman olohuoneen ikkunasta. Pesinnästä on ollut iloa tiaisten lisäksi minulle, muutamalle naapurille sekä sisäkissalleni. Me kaikki seuraamme nyt tiiviisti pesinnän edistymistä. Sinitiainen munii keväällä 6-14 munaa ja hautoo niitä pari viikkoa. Pesäpoikasaika on kolmisen viikkoa. Nyt odotamme jännityksellä, kuinka monta poikasta selviää pöntöstä siivilleen.

Birdlifen pönttöbongaus on 8.-9. kesäkuuta. Nyt pääsen osallistumaan ensimmäistä kertaa bongaukseen ja ilmoittamaan ikioman sinitiaisten pesinnän.

Teksti ja kuvat: Anna-Liisa Pirhonen

Anna-Liisa Pirhonen on Etelä-Karjalassa asuva luontovalokuvaaja, joka kiinnostui luonnosta jo lapsuudessa.Kiinnostus johti hänet luonnontieteen opintojen pariin Helsingin yliopistoon. Hänen pääaineensa opinnoissa oli luonnonmaantiede, sivuaineina hän luki geologiaa ja paleontologiaa sekä ympäristöbiologiaa. Pirhonen kuvaa pääasiassa lähiluontoa Etelä- Karjalassa. Kuvauskohteet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Talvella hän kuvaa lintuja ja nisäkkäitä, keväällä ja kesällä lisäksi kasveja ja hyönteisiä.