Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Lappeenrannassa kitketään kesällä jättipalsamia

Jättipalsami. Kuva Anna Vuori

Tiedote 28.5.2019 Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry.

 

Lappeenrannassa kitketään kesällä jättipalsamia – haitallisten vieraskasvilajien torjuntaan keskittyvä VieKas LIFE -hanke on käynnissä myös Etelä-Karjalassa.

 

Lappeenrannassa jatkuu tänä kesänä haitallisen vieraslajin jättipalsamin torjuntatyö. Kitkentätalkoita järjestetään eri puolella kaupunkia osana Suomen luonnonsuojeluliiton vetämää VieKas LIFE -hanketta. Hankkeen puitteissa järjestetään yhteensä 14 talkoot touko-elokuun aikana. Ensimmäiset talkoot ovat tiistaina 28.5. klo 16-20 Sammonlahden uimarannan ympäristössä.

– Jatkamme viime kesänä aloitettua jättipalsamin torjuntakampanjaa Lappeenrannassa. Kutsumme kaupunkilaiset mukaan talkootyöhön siistimään lähiluontoa haitallisista vieraskasveista, kertoo aluekoordinaattori Anna Vuori Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Talkoot ovat osa Suomen suurinta haitallisten vieraskasvilajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden lisäämiseen keskittyvää EU-rahoitteista VieKas LIFE -hanketta. Hankkeessa järjestetään eri puolilla maakuntaa myös vieraslajikartoituksia, -koulutuksia ja -retkiä sekä kannustetaan asukkaita ja yhdistyksiä järjestämään omia vieraslajitapahtumia. Hankkeen kohdelajeja ovat jättiputket, jättipalsami ja keltamajavankaali, jotka kaikki ovat mukana Suomen ja EU:n haitallisten vieraslajien listalla. Hanke kestää vuoteen 2023 saakka.

VieKas-hankkeessa ovat mukana Lappeenrannan kaupunki sekä Etelä-Karjalan Martat, joiden puutarhamartoista osa on kouluttautunut myös vieraslajimartoiksi.

Jättipalsamin kitkentätalkoot ovat avoimia kaikille eikä ennakkoilmoittautumista vaadita. Talkoisiin voi saapua oman aikataulun mukaan ja viipyä itselleen sopivan ajan. Työhön kannattaa pukeutua siten, että voi möyriä pensaikoissa ja kitkeä jättipalsamin versoja. Kitkentähanskat saa paikan päältä. Tarjolla on myös talkoovirvokkeita ja tietoa haitallisista vieraskasvilajeista.

Kesän 2019 jättipalsamien torjuntatalkoo-ohjelma Lappeenrannassa. Joidenkin talkookohteiden tarkempi kokoontumispaikka tarkentuu myöhemmin.

Tiistaina 28.5. klo 16-20 Sammonlahti, uimarannan ympäristö

Tiistaina 4.6. klo 16-20 Karhuvuori, urheilukentän ympäristö

Torstaina 6.6. klo 16-20 Harapainen, urheilukentän ympäristö

Tiistaina 11.6. klo 16-20 Rakuunamäki, Pumppuhuoneen ranta

Torstaina 13.6. klo 16-20 Hiessilta, Ukonmäenkadun ja Vanhan Viipurintien risteys

Maanantaina 17.6. klo 16-20 Pallo, Huopatehtaankatu, radanvarsi

Keskiviikkona 19.6. klo 16-20 Myllysaari, Kirkkolahdenranta, kokoontuminen urheilukentän vieressä

Maanantaina 24.6. klo 16-20 Sammonlahti, uimarannan ympäristö

Keskiviikkona 26.6. klo 16-20 Hiessilta, Ukonmäenkadun ja Vanhan Viipurintien risteys

Maanantaina 1.7. klo 16-20 Karhuvuori, Viljapuiston ympäristö

Keskiviikkona 3.7. klo 16-20 Harapainen, urheilukentän ympäristö

Tiistaina 6.8. klo 16-20 Harapainen, urheilukentän ympäristö

Torstaina 8.8. klo 16-20 Sammonlahti, uimarannan ympäristö

Maanantaina 12.8. klo 16-20 Karhuvuori, urheilukentän ympäristö

Linkki Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE –hankkeen 28.5.2019 julkaistuun tiedotteeseen: https://www.epressi.com/tiedotteet/kaupungit-ja-kunnat/haitallisia-vieraskasveja-torjuva-hanke-kannustaa-suomalaisia-luonnonsuojelutekoihin.html

 

Jättipalsami. Kuva Anna Vuori.

Kuva: Himalajan vuoristoalueelta kotoisin oleva jättipalsami (Impatiens grandulifera) on haitallinen vieraslaji, joka on uhka Suomen alkuperäiselle lajistolle. Lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Lisätietoja:

VieKas-aluekoordinaattori Anna Vuori, p.  040 670 1771, anna.vuori@sll.fi, Suomen luonnonsuojeluliitto, VieKas LIFE.

Hankkeen kotisivu: sll.fi/Viekas-life.

Hankkeen Facebook-sivut: www.facebook.com/viekaslife