Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­pii­rin ym­pä­ris­tö­pal­kin­not 2016 Kattelussaaren osakaskunnalle ja Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:lle

Tiedote 22.11.2016

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri myönsi tänä vuonna ympäristöpalkinnot Kattelussaaren osakaskunnalle ja Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:lle.

Vuonna 2016 uusittiin saimaannorpan suojelemiseksi tehtyjä kalastusrajoituksia sopimuksin ja asetuksin. Maa- ja metsätalousministeriön laatimassa karttarajauksessa kalastusrajoitukset ulottuivat osin myös Kattelussaaren osakaskunnan alueelle eteläiselle Saimaalle. Kattelussaaren osakaskunta teki ansiokkaan päätöksen laajentaa vapaaehtoisesti kalastusrajoitusaluetta turvaten näin paremmin saimaannorpan ja erityisesti eteläisimpien kuuttien esiintymis- ja liikkumisalueet.

Erityisen tärkeä Kattelussaaren osakaskunnan päätös on siksi, että heidän vapaaehtoisesti tekemä kalastusrajoitusten laajennusalue onsaimaannorpan reuna- ja levittäytymisaluetta, jonne saimaannorppakanta pyrkii hitaasti levittäytymään.

-”Rajoitusalueen laajennuksella on kalastukseen melko pieni vaikutus, ja yhtä hyvin silläkin alueella saattaa esiintyä norppaa”, etenkin kuhia jamuikkuja pyytävä kalastaja Markku Pesonen sanoo.

Toisena palkinnonsaajana oli Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy. Yhtiö toteutti kesällä kampanjan, jonka aikana kotitalouksien jätejakeiden pienerät saattoi tuoda veloituksetta kaikille Etelä-Karjalan jäteasemille sekä Kukkuroinmäen jätekeskukselle.

Kampanja oli erittäin suosittu ja laajasti käytetty. -”Kesällä tuotuja jätemääriä ei olla vielä pystytty arvioimaan, mutta kävijämäärät nousivat merkittävästi. Huomionarvoista oli se, että vaarallisia jätteitä tuli etenkin kampanjan loppupuolella runsaasti, vaikka näiden vastaanotto on ollut vuosikausia kotitalousasiakkaille maksutonta”, kertoo yhtiön tiedottaja Mari Ilvonen.

Kampanja oli suuri työponnistus jäteyhtiön henkilökunnalle ja taloudellinen ponnistus yhtiölle. Kampanjan myönteiset vaikutukset olivat merkittävät. Suuri määrä jätettä päätyi sinne minne se kuuluukin, eli jäteasemille ja jätekeskukseen. Lisäksi jätehuoltoyhtiönvastaanottopalvelut ovat tulleet tutuksi sellaisille ihmisille, jotka eivät aiemmin ole jätekeskuksessa tai jäteasemilla asioineet.

Palkinnot luovutti Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Ympäristöpalkinnolla Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry. haluaa nostaa esille luonnon ja ympäristön kannalta myönteisiä toimia jaantaa julkiset kiitokset toimijoille.

Lisätietoja:

aluepäällikkö Anna Vuori, Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry., puh. 040 670 1771

varapuheenjohtaja Aarno Karels, Kattelussaaren osakaskunta, puh 040 517 1785

tiedottaja Mari Ilvonen, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy., puh. 010 841 1807