Huhtikuussa käynnistyy villivihannesten satokausi

Ajankohtaista, Artikkelit, Blogi

Huhtikuussa on hyvät mahdollisuudet aloittaa villivihannesten kerääminen. Ensimmäiset vihreät lehdet houkuttelevat kerääjää hakemaan vaihtelua kotikeittiöön tuoreista aineksista. Villivihannesten keräily onkin koko perheelle sopivaa puuhaa, josta nauttivat niin aikuiset kuin lapsetkin….

Nokkonen.
Nokkonen. Kuvaaja: Tiina Nousiainen.

Huhtikuussa on hyvät mahdollisuudet aloittaa villivihannesten kerääminen. Ensimmäiset vihreät lehdet houkuttelevat kerääjää hakemaan vaihtelua kotikeittiöön tuoreista aineksista. Villivihannesten keräily onkin koko perheelle sopivaa puuhaa, josta nauttivat niin aikuiset kuin lapsetkin. Mukavan ulkoiluhetken päätteeksi voi valmistaa maistuvista villivihanneksista esimerkiksi lettuja tai teeleipiä. Huomioithan, että mikäli sinulla ei ole aiempaa kokemusta villivihannesten keräämisestä, keräät vain itsellesi tuttuja tai helposti tunnistettavia lajeja, kuten nokkosta. Kokemuksen myötä harrastusta voi toki laajentaa muihinkin lajeihin.

Villivihannesten kerääminen

Villivihanneksia voi löytää heti, kun maa sulaa. Lehdet ja varret kannattaa kerätä ennen kukintaa. Kukat puolestaan ovat parhaimmillaan nuorina ja nupullaan olevina. Kukkajuomiin kerätään nuoria ja hyväkuntoisia kukkia sekä niiden nuppuja. Toisaalta myös avautuneiden kukkien terälehtiä voi kerätä ja esimerkiksi kuivata niitä. Satoa voi korjata pitkälle kesään ja esimerkiksi nokkospuskasta voi saada tuoretta ja nuorta satoa koko kasvukauden leikkaamalla sitä välillä matalaksi. Paras aika kerätä villivihanneksia on kuivalla säällä heti aamukasteen kuivumisen jälkeen.

Leikkaa kasvit saksien avulla koriin tai sankkoon. Lisäksi tarvitset käsineet, jos keräät poltinkarvoja sisältävää nokkosta tai maitiaisnestettä sisältävää voikukkaa. Älä poimi kasveja juurineen äläkä vahingoita puita. Huomioi, että kasvupaikalle jää riittävästi kasvustoa.

Villivihanneksia kannattaa kerätä vain puhtailta paikoilta. Maanteiden, navetoiden ja käymälöiden ympäristöjä kannattaa välttää. Villivihanneksia on helppoa löytää läheltäkin eli omasta pihasta sekä metsästä. Huomioithan myös jokaisenoikeudet kerätessäsi villivihanneksia Jokaisenoikeudet – Ympäristöministeriö.

Villivihannesten käyttö

Villivihannekset huuhdellaan ennen käyttöä tai säilöntää. Jotkut villivihannekset, kuten nokkonen, tulee kiehauttaa nopeasti ennen ruuanvalmistusta. Villivihannekset voi säilöä monin tavoin, kuten pakastaa, kuivattaa tai umpioida. Villivihanneksista saa myös maistuvia öljy- tai etikkasäilykkeitä.

Letut villivihanneksista

5 dl maitoa

1 tl suolaa

n. 2,5 dl hiivaleipäjauhoja

1-2 munaa

5 -7 dl tuoretta nokkosta tai vuohenputkea

voita paistamiseen

Kiehauta huuhdotut nokkoset ja valuta ne. Vuohenputkea ei tarvitse kiehauttaa. Sekoita maito, suola ja hiivaleipäjauhot kulhossa. Anna turvota ainakin tunnin. Lisää lopuksi munat sekä kiehautetut nokkoset tai vuohenputki. Paista taikinasta kuumalla pannulla hyvin ohuita lettuja. Taikina on sopivan paksuista, kun siihen muodostuu paistaessa pikkuruisia reikiä. Mikäli taikina on liian paksua, lisää siihen maitoa. Taikinaan ei tarvitse lisätä rasvaa, paistamiseen käytetty voi riittää hyvin.

Voit halutessasi korvata osan (1/3-1/2) jauhoista ohrajauhoilla. Tällöin laita jauhot turpoamaan maitoon jo edeltävänä iltana, jotta ohrajauho ehtii turvota riittävästi.

Teksti, kuva ja lettuohje: Tiina Nousiainen

Ajankohtaista