Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Valkeakosken yhdistys

Valkeakoski
Navigaatio päälle/pois

Valsun toteutuneita retkiä tänä vuonna

Retkeläiset tauolla Vainoniemen lehdossa. Kuva: K. Järventausta

Lepakkoretki Kirjaslammen maastossa

Lauantaina 24.8. järjestettiin Kirjaslammen maastossa yhteistyössä Valkeakosken Lintuharrastajat ry:n kanssa lepakkoretki. Retken vetäjänä toimi lintuharrastajien puheenjohtaja Olli Haukkovaara. Havainnointia oli helpottamassa kaksi detektoria, vanha karvalakkimalli sekä modernimpi iPadiin liitettävä. Jälkimmäinen tunnistikin poluilta ja Apian kanavan kupeesta varmuudella vesisiipan, isoviiksisiipan, pohjanlepakon sekä mahdollisesti lampisiipan ensimmäisen havainnon Valkeakosken alueelta.

Alunperin perjantaiksi aiottu retki jouduttiin sääolosuhteiden vuoksi siirtämään lauantaille. Retkeen osallistui vetäjän lisäksi yhdeksän henkilöä ja retken aikana kuultiin paljon mielenkiintoista tietoa lepakoiden mystisestä olemuksesta ja keskustelu aiheesta oli vilkasta. Tunnelma loppukesän pimeässä illassa oli leppoisa ja sää tyynen lämmin. 

Vesisiippa. Lähde: Wikipedia.

Retki Vainoniemeen

Valsun lehtoretki suuntautui 2.6.2019 Vedentaan Vainoniemeen, jonne matkasimme keskustasta kimppakyydein. Vainoniemen laajalla lehtoalueella yhdeksän retkeläistä tutustui allekirjoittaneen opastuksella ensin Rauttunlehdon luonnonsuojelualueeseen, jonka järeästä puustosta merkittävä osa on metsälehmuksia sekä haapoja, joiden vanhoissa tikankoloissa pesii liito-orava. Alueen runsaslukuinen ja monipuolinen lehtokasvillisuus sai myös ansaitsemaansa huomiota ja viimeistään täällä lehtokuusama, koiranheisi, näsiä, metsäruusu, imikkä, lehtokevätleinikki ja -orvokki, mustakonnanmarja, mäkilehtoluste ja monet muut lehtokasvit tulivat kaikille tutuiksi.

Rauttunlehdosta siirryimme Tarhalahden etelärannan vanhan, kuusivaltaisen metsän kautta varsinaiseen Vainoniemen lehtoon, joka on pääosin luonnonsuojelualuetta. Täälläkin kasvaa paljon komeita metsälehmuksia ja haapoja, mutta myös runsaasti järeitä koivuja ja tervaleppiä sekä yksittäinen, lajina rauhoitettukynäjalava. Täällä tutustuimme myös mm. humalaan, koiranvehnään, rauhoitettuun valkolehdokkiin sekä hieman harvinaisempaan rantahirvenjuureen ja lehtopähkämöön.

Aurinkoisessa säässä konsertoivat linnut varsin ahkerasti, ja pitkin matkaa pysähdyimme kuuntelemaan milloin mustapää- tai lehtokertun, punarinnan, sirittäjän, punakylkirastaan tai jonkin muun linnun laulua.

Kari Järventausta

Perinteinen karpaloretki suuntautui 22.9.2019 Korentijärven rantasuolle. Sää suosi retkeläisiä, ja mukavassa seurassa oli ilo poimia karpaloita, joita saatiin ihan mukavasti. Suon reunametsästä löytyi varsin runsaasti myös suppilovahveroita.

Valsu järjesti kesällä retket myös Heritynniemeen ja Pitkäkorpeen.