Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Aalistunturin sää suosi päi­vä­ret­kei­li­jöi­tä

Muonion ja Kolarin Luonto ry:n ja Ylitornion-Pellon Luonto ry:n päiväretki Aalistunturille

Sää suosi retkeilijöitä viime sunnuntaina, kun pitkälti toistakymmentä luonnon ystävää kapusi Kolarin ja Pellon kuntien rajalla kohoavan Aalistunturin päälle.

Kyseessä oli Muonion ja Kolarin Luonto ry:n ja Ylitornion ja Pellon Luonto ry:n yhteistyössä toteuttama päiväretki, jonka tavoitteena oli lisätä alueen tunnettavuutta paikallisten keskuudessa.

Retken oppaaksi saatiin houkuteltua paikallinen poromies Pasi Koivumaa, joka on kulkenut seudulla lapsesta saakka.

— Eräällä retkeilijällä oli mukanaan kirja, jossa oli paikallisia erätarinoita sekä kulttuurikuvauksia vuosisadan alkupuolelta. Oli kiehtovaa, miten hän kuljetti meidät tarinoillaan paikalliseen kulttuuriin ja juuriin, retken organisoijana toiminut Saara Laivamaa kertoo.

Laivamaan mukaan Aalistunturi selvästi kiinnostaa ihmisiä. Paikalle saapui henkilöitä hyvin erilaisista lähtökohdista aina eläkeläisistä toimittajiin ja valokuvaajiin.

Keskustelu oli leppoisaa ja monipuolista. Jotkut kertoivat intohimostaan valokuvausta kohtaan, kun taas toiset puhuivat sienestysharrastuksestaan sekä omavaraistaloudesta.

Myös vakavammat aiheet nousivat tapetille, kun retkeilijöiden keskustelut ajautuivat tulistelun yhteydessä Kolarin ja Pellon kuntien talouteen, matkailuun, paikallisluonnon suojelun tilaan sekä tuulivoimaan.

Joillekin retki oli heidän ensimmäinen kosketuksensa vähemmän tunnettuun Aalistunturiin. Siksi myös kiinnostus alueelle ehdotettua kansallispuistoa kohtaan oli suurta.

— Ei liene kaukaa haettua, jos väitän, että Aalistunturin seudulla on huomattava merkitys paikallisille ihmisille. Monet ovat viettäneet siellä ikimuistoisia hetkiä, Laivamaa pohtii.

Aalistunturin huipulla sijaitsee vanha palovartijan mökki, joka toimii nykyään päivätupana. Tuvanhoitajan tekemän arvion mukaan tunturin huipulla on käynyt vuosittain pitkälti toistatuhatta ihmistä.

Lisää tietoa Aalistunturille ehdotetusta kansallispuistosta löydät osoitteesta:

https://aalistunturi.fi/kansallispuisto/