Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Lounais-Hämeen yhdistys

Lounais-Häme
Navigaatio päälle/pois

Tammela, aika herätä!

Kuva Torronsuolta vuonna 2021. Kuva: Utu Martikainen

Muutama päivä sitten saimme lukea, miten ruotsalainen kaivosyhtiö on hakenut oikeutta malmien tutkimiseen ja etsimiseen Torronsuon kansallispuiston alueella. Varausaluehan jatkuu aina Tammelan Pyhäjärveltä  Jokioisille asti.

Nyt paikallisten asukkaiden ja kuntapäättäjien olisi viimeistään syytä herätä. Jos Torron kylän asukkaat haluavat puolustaa kiinteistöjensä arvoa ja kotiseutunsa maisemia, niin valitus olisi syytä tehdä muutaman viikon sisällä. Torrolaisiahan asia koskettaa suoraan. Heillä on valitusoikeus.

Mitä taas tulee Tammelan kuntaan, niin päättäjien on nyt pakko ratkaista, onko Tammela jatkossa ”kahden kansallispuiston vai kahden entisen kansallispuiston koti”. Samanlainen hakemus on nimittäin vireillä myös Liesjärven kansallispuiston nurkalle. Kaavoituksella voi päättää, varataanko kuntaan alueita kaivoksille vai ei. Jos kaivos perustetaan Torronsuon alueelle tai sen välittömään läheisyyteen, niin luontoarvot tuhoutuvat samalla kertaa.

Kuka nimittäin kuvittelee, että matkailijat tulevat katsomaan Torrolle kilometrien päähän näkyviä kaivoksen sivukivikasoja, kuuntelemaan räjäytysten ääniä ja ihailemaan ja imemään itseensä kaikkialle leviävää myrkyllistä räjäytyspölyä. Kaivoksissa käytetään mm. kadmiumia ja ksantaatteja, jotka ovat äärimmäisen myrkyllisiä sekä ihmisille että ympäristölle.

Metsähallitus on laskenut, että sijoitettu euro luontomatkailuun tuo alueelle kymmenkertaisen tulon. Pääseeköhän kaivos lähellekään tuota tuottoa? Kuinka paljon Tammelan ja lähikuntien pitää laittaa omaa rahaa pelkästään infran rakentamiseen? On totta, että muutama maansiirtofirma ja rakennusliike hyötyy kaivoksesta, mutta kuinka moni kuntalainen vain maksaa? Käykö taas kerran niin, että voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan Tammelan kunnalle?

Matkailu tuo tasaisesti rahaa vuosikymmenestä toiseen. Kaivos voi tuoda 20 vuotta rahaa, mutta sen seuraukset vievät rahaa kaikkine korjaustöineen ja tuhoavat kansallispuistomme sadoiksi vuosiksi. On muistettava, että kaivoksilta ei vaadita lakisääteisesti edes kunnollisia lopetussuunnitelmia eikä rahoja niiden hoitamiseen. Lisäksi kaivosten pohjarakenteiden turvamääräykset ovat olemattomat. Tavallinen kaatopaikka on sata kertaa paremmin suojattu pohjaveteen nähden kuin kaivos.

Kumpi on tärkeämpää Tammelalle ja Forssan seudulle? Kaivos tai kaivokset vai tuottava luontomatkailu? Siihen paikallisten kuntalaisten on oikeus saada vastaus. Nykylainsäädännöllä ei ole olemassa kestävää kaivostoimintaa, joten molempia vaihtoehtoja ei pystytä toteuttamaan.

Ilkka Wiio, LHLY:n puheenjohtaja