Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Lounais-Hämeen yhdistys

Lounais-Häme
Navigaatio päälle/pois

Lasten luontoleirin kuulumisia

Lasten Luontoleiri

Leiriläiset matkalla päivän seikkailuihin

Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys järjesti arkiviikon mittaisen Lasten luontoleirin Forssan Luontomuseolla heinäkuussa 2022. Leirille osallistui 12 lasta, iältään 6 -10 vuotiaita. Ohjaajina toimivat yhdistyksen järjestöpäällikkö Utu Kehrääjä sekä erä- ja luonto-opasopiskelija Satu Nelimarkka.

Luontoleiri toteutettiin päiväleirinä, jolloin lapset lähtivät aina iltapäivällä kotiin. Leiriohjelmaa oli paljon ja pienimmät varmasti olivat jo väsyneitä päivän päätteeksi. Ohjelmassa oli tehdä luontohavaintoja ja kirjata ja piirtää niitä leirin havaintovihkoon. Lapset tekivätkin upeita piirroksia havaitsemistaan eläimistä, kasveista ja puiden lehdistä.

Puiden lehtien muotojen havainnointia
Lapset leikkivät puuhippaa

 

Joka päivä ulkoiltiin paljon ja leikittiin luontoaiheisia leikkejä. Ensimmäisenä päivänä aloimme rakentaa lähimetsään majaa, johon kaikki osallistuivat innolla. Lapset keksivätkin äkkiä mahtavia ideoita ja tekivät majaan mm. lemmikkien (käpylehmät) aitauksen ja ruokintapaikan, kasveista koostuvan lääkekaapin, keittiön ja nuotiopaikan sekä päällystivät lattian viereisen nurmikentän leikkuunurmella. Maja toimi leikkipaikkana koko viikon.

Majalle rakennettiin keittiö, lääkekaappi ja lemmikkien aitaus
Leikatusta nurmesta maja sai upean lattian

Museolla kiinnostuksen kohteena olivat museon eläimet ja niitä tutkittiin ahkerasti. Askartelua ja piirtämistäkin ehdittiin sateisena päivänä. Leiriläiset askartelivat itsestään kuivuvasta savesta oman leirinimensä eläimen ja maalasivat sen vielä lopuksi.

Leiriläiset muovailevat nimikkoeläimiään savesta. Luontokirjoista otettiin mallia

Saimme leirin ajaksi käyttöömme Päiväkoti Axel Wahrenin upean kodan, jossa kerrottiin tulien tekemisestä, kiehisistä ja tuohisista. Leiriläiset halusivatkin nähdä, kuinka tulet saadaan tehtyä tuluksilla. Harjoittelimme yhdessä tarpin pystyttämistä ja riippumatossa sai grillimakkaroiden jälkeen ottaa pikku köllöttelyt.

Riippumatossa köllöttely oli huisin hauskaa

Pohdimme, mitä retkietikettiin kuuluu ja kuinka luonnossa tulee toimia. Leiriläiset osallistuivat kaikkeen tekemiseen innolla ja varsinkin viimeisen päivän tikkupullien paistaminen oli monelle ensimmäinen ja hirmuisen kiva kokemus.

Sade ei haitannut hyvin varustautuneita lapsia. Sadepisaroiden tutkiminen suurennuslaseilla kasvien pinnoilta oli kiinnostavaa

Päivät kuluivat kuin siivillä ja pian olikin jo leiriviikko päättymässä. Leiri oli oikein onnistunut ja lapsilta tuli paljon posiitivista palautetta. Kivoimpia asioita olivat mm. yhdessäolo, tikkupullien paisto, hyvä ruoka, leikkiminen ja suosituin vastaus ”kaikki!” Tyhmintä oli ei mikään, kävely sekä se, että ei saanut juosta ilman lupaa. Harmituksena mainittiin myös se, että leiri päättyi. Lopuksi leiriläiset saivat kirjoittaa jokaiselle omaan vihkoon muistoksi jonkin kivan asian leirikaverista ja saivatpa ohjaajatkin ihania muistoja leiriläisistä. Kaiken kaikkiaan mahtava leiriviikko!

Leiriläiset evästauolla
Tikkupullien paisto oli monelle uusi kokemus

 

Suuri kiitos kaikille leirin osallistujille ja Päiväkoti Axel Wahrenille kodan lainaamisesta.

Luontomuseo järjestää Lasten luontoleirin lisäksi Lasten luontokerhoa, joka kokoontuu viikoittain syys- ja kevätkausilla. Ilmoittautuminen syksyn luontokerhokaudelle on nyt auki. Saat lisätietoja osoitteesta: https://luontomuseo.fi/luontokerho/

Kesäterkuin,

Satu & Utu