Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kymenlaakson piiri

Kymenlaakso
Navigaatio päälle/pois

Toimistossa, metsissä ja talkoissa tapahtuu – tule mukaan

Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri toimii, jotta maakunnan luonto säilyisi myös tuleville sukupolville. Teemme lausuntoja, valituksia ja kannanottoja esimerkiksi kaavoitus- ja ympäristölupa-asioissa.

Eräs tärkeimpiä vaikuttamiskeinojamme on suojelualoitteiden tekeminen. Käymme maastossa kartoittamassa kohteita, joissa saattaa olla erityisiä luontoarvoja, kuten vanhaa metsää tai uhanalaisia luontotyyppejä ja lajeja. Jos jokin kohde täyttää vaikkapa Etelä-Suomen METSO-suojeluohjelman kriteerit, ehdotamme maanomistajalle sen suojelua. Valtio maksaa METSOn kautta suojeltujen metsien omistajille korvauksen suojelusta, jolloin kaikki hyötyvät.

Jos tiedät metsän, joka saattaisi sopia suojeluun, ilmoitathan siitä meille!

Arvokkaiden luontokohteiden säästyminen on tärkeää, sillä luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen etenee vauhdilla, minkä vuoksi suojelulla on kiire. Muuten olemme vaarassa menettää lopullisesti lajeja, kun niille ei ole enää tarjolla sopivia elinympäristöjä. Hömötiainen on eräs tällainen laji, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten se lukeutui Suomen yleisimpiin lintuihin.

Piirin toimilla on myös vaikutusta. Kouvolan kaupunki suojeli aloitteestamme muutama vuosi sitten laajan metsä- ja suoalueen Lehtomäessä. Havaitsimme tänä syksynä ensimmäistä kertaa alueella juurikin hömötiaisen.

Kymenlaaksossa on myös joitakin harvinaisia luontotyyppejä ja eliölajeja, joita esiintyy täällä huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa. Pystymme siksi vaikuttamaan niiden säilymiseen erityisen tehokkaasti juuri täällä.

Kannattaa tulla mukaan

Kymenlaakson piiri tekee myös talkootyötä erilaisten tärkeiden elinympäristöjen säilyttämiseksi ja lisäämiseksi. Olemme järjestäneet niittytalkoita esimerkiksi Pyhtään Mustaviirin saaren perinnemaisemissa ja Kotkan Saksalassa, johon olemme perustaneet uuden niityn. Lisäksi hoidamme kesäisin uhanalaisten kasvilajien elinympäristöjä. Suolapunka on esimerkki kasvista, jota kasvaa Haminan lisäksi vain muutamassa paikassa Suomessa.

Piirin talkoisiin osallistumalla pystyt vaikuttamaan uhanalaisten lajien säilymiseen ja pääset samalla nauttimaan luonnosta ja talkooeväistä hyvässä seurassa. Mitään erityistaitoja ei tarvita. Olet lämpimästi tervetullut!

Kerro myös, jos sinulla on jotakin erikoisosaamista, mitä haluat hyödyntää vapaaehtoistehtävissä, tai kokemusta esimerkiksi lausuntojen tekemisestä. Vaikuttamistyössä voi avustaa myös ilman erikoisosaamista, vaikkapa seuraamalla kaavoituksen tilannetta tai hakkuuaikomuksia omalla alueellasi. Jos olet halukas oppimaan uusia asioita, opit niitä varmasti osallistumalla piirin toimintaan.

Hallituksessa pääsee päättämään

Piirin hallinnosta vastaa piirihallitus, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Siinä on mukana jäseniä Kymenlaakson alueen eri paikallisyhdistyksistä. Piirihallitus päättää esimerkiksi siitä, mitä lausuntoja tehdään, kenelle piirin vuotuinen ympäristöpalkinto annetaan tai tehdäänkö epäillystä luontorikoksesta tutkintapyyntö. Piirihallitus keskustelee aktiivisesti ajankohtaisista asioista ja pohtii tilanteeseen sopivia vaikuttamistapoja. Vastikään piirihallitus teki periaatepäätöksen, että se on yhdessä piirin yhdistysten kanssa valmis hankkimaan suojelunarvoisia metsiä. Piirihallituksen jäseniä on mukana myös erilaisissa maakunnan yhteistyöryhmissä ja Suomen luonnonsuojeluliiton valtuustossa.

Jos sinua kiinnostavat piirihallituksen tehtävät ja olet valmis sitoutumaan niihin vähintään kahdeksi vuodeksi, ota yhteyttä Luonnonsuojeluliitto Kymenlaakson toimistoon: 0451049388, kymenlaakso@sll.fi, toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas