Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kymenlaakson piiri

Kymenlaakso
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to Kymenlaakson ym­pä­ris­tö­pal­kin­to luonnon puolustamisesta Haminan ak­ku­ma­te­ri­aa­li­teh­das­hank­kees­sa

Palkinnonsaajat yhteiskuvassa
Riku Rinnekangas (toiminnanjohtaja) (vas.), Pekka Raukko (varapuheenjohtaja), Raija Seppälä ja Outi Lankia

Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin tämän vuoden ympäristöpalkinto annettiin Outi Lankialle ja Raija Seppälälle meriluonnon puolustamisesta Haminaan valmisteltavassa CNGR Finland Oy:n tehdashankkeessa.

Lankian ja Seppälän toiminta on keskeinen syy, että hankkeen vaikutukset luontoon nousivat julkiseen keskusteluun, jota puhe taloudesta ja työpaikoista ovat hallinneet. Monen jakamaa huolta meriluonnon tulevaisuudesta ei voitu enää sivuuttaa.

Lankia ja Seppälä yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen yhdistyksen ja Puhtaan Meren Puolesta ry:n kanssa ovat tuoneet hankkeen ympäristökysymyksiä aktiivisesti esille mielipidekirjoituksissa, yli 67000 nimeä keränneessä adressissa sekä järjestämissään keskustelutilaisuuksissa. Yhdistysten kautta Lankia ja Seppälä ovat osallistuneet myös lausuntojen sekä valituksen tekoon CNGR Finlandin ympäristöluvituksen eri vaiheissa.

Heidän työnsä osoittaa, että kuka tahansa voi ryhtyä puolustamaan luontoa. Vaikka tämä kuulostaa hienolta, kertoo se samalla suomalaisen yhteiskunnan valuvioista. Tavallisen ihmisen ei tulisi joutua kamppailemaan ylikansallisen valtionyhtiön kanssa, kun Kymenlaaksoon ollaan perustamassa kokonaan uutta teollisuudenalaa. Valtion tulisi tukea laillisuuden noudattamista, eikä pelata lain ja direktiivin tulkinnalla.

CNGR Finlandin hanketta perustellaan välttämättömänä ilmastonmuutoksen takia ja päästöttömään liikenteeseen siirtymisessä. Yhtä välttämätöntä on, että liikenne ja muut yhteiskunnat toiminnot ovat haitattomia myös luonnon monimuotoisuuden ja vesien tilan kannalta. Tämä on Lankian ja Seppälän viesti. Sitä päättäjät maan hallitusta myöten eivät ole halunneet kuulla.

Pekka Raukko antaa ojentaa palkinnot Raija Seppälälle ja Outi Lankialle.

Palkinnon luovutustilaisuus järjestettiin Kouvolassa 10.6.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri antoi lisäksi kunniamaininnan Haminan Vehkajoen kunnostustyölle. Kunnostuksen myötä joki on vapaa vaelluskaloille nousuesteistä. Kahden vuosikymmenen ponnistuksen toteuttajia ovat paikallisten asukkaiden ohella Haminan kaupunki, ELY-keskukset sekä Maa- ja metsätalousministeriö.