Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Ilomantsin yhdistys

Ilomantsi
Navigaatio päälle/pois

Ilomantsissa järjestetään festivaali soiden puolesta

Suomen Luonnonsuojeluliitto yhdessä Ilomantsin Luonnonystävien kanssa järjestävät Ääni suolle -festivaalin ilomantsilaisella Elinsuolla 24.8.2024.

Ääni suolle -festivaali tuo eri alojen muusikoita ja festivaaliyleisön keskelle arvokasta ilomantsilaista suoluontoa, jota uhkaa tulevaisuudessa turvetuotanto. Elinsuo on luontoarvoiltaan arvokas suoelinympäristö, joka maakuntakaavan mukaan “soveltuu turvetuotannolle”. Tapahtuma on ylistys Elinsuolle, ilomantsilaiselle luonnolle, loppukesän suoretki ja keskustelunavaus soiden tulevaisuudesta. Järjestäjät kutsuvat yleisön tutustumaan suohon musiikin saattelemana ja pohtimaan, mikä on turvetuotannon jatkumisen hinta.

Ohjelmassa on musiikkia, luonnossa liikkumista ja lähiruokaa. Esiintymässä ovat mm. harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen, itkijä Liisa Matveinen, viulisti Iina Marja-Aho ja muusikko Katja Malinen. Ohjelma tarkentuu ja päivittyy tapahtuman facebook-sivulle. Tapahtumapaikalle järjestetään ilmainen bussikuljetus Joensuusta ja Ilomantsista.

Festivaali on ilmainen, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautuminen avautuu heinäkuussa ja siitä tiedotetaan Luonnonsuojeluliiton ja ILY:n kanavilla, sekä festivaalin facebook-sivulla.

Ääni suolle -tapahtuma on osa Idän hiljaiset suot -hanketta, jota rahoittaa Euroopan Unionin BestBelt -ohjelma.
Elinsuo sijaitsee Ilomantsissa Muurinsuon eteläpuolella, sen välittömässä läheisyydessä. Muurinsuo-Elinsuon alue on rajattu turvetuotannon kannalta tärkeäksi alueeksi Pohjois-Karjalan maakuntakaavassa 2040. Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri on tehnyt asiasta valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Syyskuussa 2023 hallinto-oikeus kumosi maakuntakaavan kuuden suon osalta, mutta Muurinsuo-Elinsuo -kokonaisuus säilyi yhä maakuntakaavassa turvevarausalueena. Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri on hakenut päätöksestä valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.