Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Ilomantsin yhdistys

Ilomantsi
Navigaatio päälle/pois

Patrikkasuon tur­ve­tuo­tan­to­suun­ni­tel­mat herättävät kritiikkiä Ilomantsissa

Neova Oy suunnittelee Patrikkasuon avaamista turvetuotannolle Ilomantsin aktiivihiilitehtaan tarpeisiin. Hankkeesta on tehty YVA-ohjelma, jota esiteltiin Ilomantsissa 26.3.2024. Suunniteltu tuotantoalue on 152 hehtaaria ja vuosituotanto olisi 52000 m3 jyrsinturvetta. Turvetta on tarkoitus nostaa 35-40 vuotta. Suunniteltu alue on osittain luonnontilaista ja osittain sarkaojitettua suota. Turvesuon vedet on tarkoitus laskea Heinäpuroa pitkin Haapojärven Läävästönpohjaan. Siitä vedet virtaavat edelleen Haapojärven ja Haapovirran kautta Nietaselälle ja Petkeljärven suuntaan. Suunniteltu tuotantoalue sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Patrikan kylän asutuista taloista.

Turvetuotantosuunnitelma herätti runsaasti kiinnostusta, keskustelua ja kritiikkiä. Turpeen noston ja polton haitalliset ilmastovaikutukset nostettiin esille. Suolla esiintyvien uhanalaisten kasvien kohtalo huolestutti. Patrikan kyläläiset olivat huolissaan omasta elinympäristöstään, joka tulisi kärsimään turvepölystä, melusta, lisääntyneestä liikenteestä ja kaivojen pilaantumisesta. Aukirevityllä suolla ei lakka enää kasva.

Eniten keskustelua herättivät turpeennoston vesistövaikutukset. Turpeennosto aiheuttaa vesien happamoitumista ja tummenemista. Kalastajat olivat huolissaan turpeenoston vaikutuksesta kalakantoihin. Kylän kauniin uimarannan kohtaloa surtiin, ja Haapojärven ja Nietaselän mökkiläiset olivat huolissaan järven tilasta.

YVA-ohjelmasta voi jättää muistutuksen 24.4.2024 mennessä. Asiakirjat löytyvät täältä https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/patrikkasuon-turvetuotantoalue-neova-oy-ilomantsi