Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Ilomantsin yhdistys

Ilomantsi
Navigaatio päälle/pois

Biologi Risto Sulkava luennoi Ilomantsissa soiden en­nal­lis­ta­mi­ses­ta 22.2.2024

Biologi Risto Sulkava Iso Piitsonsuolla Ilomantsissa

Ekologi Risto Sulkava on toiminut tutkijana, konsulttina, yrittäjänä ja erilaisissa luontoon ja luonnonsuojeluun liittyvissä tehtävissä mm. Suomen luonnonsuojeluliitossa. Risto Sulkava on perehtynyt laajasti ekosysteemien toimintaan, soiden ennallistamiseen sekä yleisesti luontopolitiikkaan. Nykyään Risto Sulkava asuu Heinävedellä, missä hän toimii yrittäjänä Pirteä Pässi -ekomatkailutilalla. Yrityksen toimintaan liittyy luontokonsultointi sekä tilan jatkuvan kasvatuksen mallimetsä.

Risto Sulkava toimii soiden ennallistamista edistävän Hiilipörssin asiantuntijana. Hiilipörssi toteutti Ilomantsissa sijaitsevan, noin 360 hehtaarin laajuisen Ison ja Pienen Piitsonsuon ennallistamisen vuosina 2021-2023. Suo on Tornatorin mailla, ja ennallistaminen tehtiin yhteistyössä maanomistajan kanssa. Kesällä 2023 tehdyssä lajikartoituksessa todettiin, että ennallistetulle suolle on palannut merkittävä määrä lintuja ja päiväperhosia.

Risto Sulkavan luento on osa Ilomantsin Luonnonystävät ry:n ja Ilomantsin kansalaisopiston toteuttamaa Luontoluennot -sarjaa. Ilomantsin Luonnonystävät on Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys, jonka tarkoitus on edistää luonnon- ja ympäristönsuojelutyötä sekä luontoharrastusta Ilomantsissa. Yhdistys aktivoitui pitkän toimintatauon jälkeen vuoden 2023 keväällä. Vuoden 2024 aikana yhdistyksen toiminnan painopiste on turvetuotannon uhkaamassa suoluonnossa. Ilomantsin Luonnonystävät on mukana Suomen Luonnonsuojeluliiton Idän hiljaiset suot -hankkeessa, jossa tuodaan esiin soidensuojelun tärkeyttä ja soiden moninaisia merkityksiä kulttuurin ja viestinnän avulla sekä saadaan näkyvyyttä aktiivihiilituotannon uhkaamille soille.

Risto Sulkavan luento pidetään Katri Vala Kulttuurikeskuksessa torstaina 22.2.2024 klo 18 osoitteessa Katri Valan tie 1. Luento on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Lisätietoja Ulla Vartiainen, Ilomantsin Luonnonystävä ry:n puheenjohtaja, ilomly@gmail.com, 0503201379