Sijainti: Pääsivu / Mitä sinä voit tehdä / Tule mukaan toimintaan / Luonnonkukkien päivä

Luonnonkukkien päivä

Luonnonkukkien päivä

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivää vietetään 19.6.2016Paikkakuntakohtaiset retkitiedot löydät alla olevasta retkikalenterista:

Luonnonkukkien päivän retkikalenteri 2016

Luonnonkukkien päivän suojelijana toimii tänä ja ensi vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Lue presidentin tervehdys Luonnonkukkien päivälle!


 

Tänä vuonna teemalajina on erittäin yleinen kulttuurikasvi, koiranputki (Anthriscus sylvestris). Koiranputki on levittäytynyt runsaana kaikkialle, ja sen elinympäristöihin kuuluvatkin niin niityt, pellot, metsänreunat kuin joutomaat. Koiranputki kasvaa runsaana myös ihmisten raivaamilla alueilla, kuten pihoilla. Koiranputki kukkii valkoisin kukkasin aina juhannuksesta elokuuhun. Koiranputkea käytetään kasvivärjäyksessä ja se toimii myös hyönteiskarkotteena. Lisäksi sitä voi syödä, kunhan ei sekoita sitä myrkyllisiin putkikasveihin, kuten hukanputkeen.


Seuraa Luonnonkukkien päivää myös Facebookissa.

>> Lue juttu Luonnonkukkien päivästä kasviharrastajien lehdessä Lutukassa (pdf)

Tasavallan presidentti ja puoliso Jenni Haukio osallistuivat luonnonkukkien päivän retkelle Naantalissa 17.6.2014.

Presidenttipari pääsi retkellä ihastelemaan mm. käärmeenpistoyrttiä (Vincetoxium hirundinaria), joka kasvaa Saaristomeren rantakivikoissa ja mantereella ainoastaan muutamalla paikalla Turun seudun lämpimillä kalliomäillä.

Luonnonkukkien päivänä kukkaretkiä ympäri maata

Luonnonkukkien päivän retket ovat 2–3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei toisin mainita. Retkille mukaan säänmukainen retkivaatetus ja maastoon soveltuvat jalkineet. Mukaan voi ottaa myös kasvion, suurennuslasin, eväät ja juotavaa. Retkillä opastetaan suomeksi, ellei toisin mainita.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallituksen Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto.

 

Lisätietoja:

Marja Haatanen, kausityöntekijä, p. 044 559 9755, luonnonkukat@sll.fi

Hannu Klemola, aluepäällikkö, Varsinais-Suomen ls-keskus, p. 040 372 5301, varsinais-suomi@sll.fi

 

 

Tehdyt toimenpiteet

Samasta aiheesta