Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

MATKA ON VALITETTAVASTI TÄYNNÄ! Keväinen luonto- ja kulttuurimatka Ahvenanmaalle 23.–26.5.2024.

Tätä on toivottu: kevätmatka Ahvenanmaalle. Helsy tarjoaa nyt erinomaisen mahdollisuuden siihen – lähde tutustumaan saaren upeaan luontoon ja historiaan!

  • Vaivaton tapa päästä nauttimaan Ahvenanmaan monipuolisesta, kukkivasta luonnosta ja komeista näkymistä.
  • Paljon hienoja kohteita kuten Maarianhamina (jossa myös omaa aikaa), Nabbenin kosteikko, Ramsholmenin luonnonpuisto lintutorneineen, Kastelholman linna ja sen viereinen Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo, Bomarsundin linnoitus, Grottstigen ja Getan upeat kalliot sekä Nåtön saari luontopolkuineen. Voit valita vapaasti osallistutko kaikkiin retkiin vai osaan niistä.
  • Oma bussi käytössämme koko matkan.
  • Laivamatkat päiväsaikaan nykyaikaisella, laadukkaalla aluksella monipuolisista ateria- ja muista palveluista sekä meri- ja saaristonäkymistä nauttien.
  • Hotellimajoitus Maarianhaminassa keskusta-alueella: saatavissa myös yhden hengen huoneita.

Matkan hinta

  • Helsyn ja SLL:n / Natur och Miljön muun yhdistyksen jäseneltä: 300,- (2 hh) / 397,50,- (1 hh). Jos osallistut ryhmäruokailuun Kastelholmassa 317,- (2 hh) / 414,50 (1 hh).
  • Muilta: 400,- (2 hh) / 497,50,- (1 hh). Jos osallistut ryhmäruokailuun Kastelholmassa 417,- (2 hh)/ 514,50,- (1 hh).

Hinta sisältää linja-automatkat, laivamatkat ilman ruokailua ja hyttiä, majoittumisen aamiaisineen hotelli Cikadan kahden hengen huoneissa (yhden hengen huone lisämaksusta), ohjelmaan sisältyvät retket / kierrokset opastuksineen sekä – jos olet valinnut –, ryhmäruokailun Kastelholmassa. Hintaan eivät sisälly pääsymaksut esimerkiksi linnoihin eivätkä ateriat laivalla.

Lähetämme ilmoittautuneille maksuohjeet: vahvistat paikkasi maksamalla osallistumismaksun 31.3.2024 mennessä.

Ilmoittautuminen

Valitettavasti matka ja jonotuslista ovat jo täynnä, ja ilmoittautuminen on suljettu.

Matkan peruuttaminen

Mikäli joudut peruuttamaan osallistumisesi maksun jälkeen, hyvitämme maksun ainoastaan, jos saamme tilallesi toisen osallistujan. Voit myös tarjota matkan ystävällesi ja sopia maksusta hänen kanssaan. Tilalle tulevan tiedot sinun pitää ilmoittaa retken yhteyshenkilöille.

Olet lämpimästi tervetullut tälle Helsyn matkalle keväiselle Ahvenanmaalle! Alla alustava matkaohjelma.

Lisätiedot: Annemarje Salonen (annemarje.salonen(a)gmail.com / puh. 0500 415528) ja Emilia Pippola (helsy(a)sll.fi / puh. 050 3011633)

Keväinen Ahvenanmaa -matkaohjelma*)

*) Ohjelma on alustava: aikataulu- ja muut muutokset mahdollisia.

Torstai 23.5.

6.45 Lähtö Kiasman tilausajopysäkiltä, Mannerheimin aukio. Bussiyhtiö Packalen.

Ajomatkalla Naantaliin yksi pikainen taukopysähdys.

10.15–14.45 Laivamatka Naantali > Långnäs, Finnlinesin nykyaikainen alus.

Ajomatka satamasta Maarianhaminaan, noin puoli tuntia.

15.45 Saapuminen hotelli Cikadaan, majoittuminen.

18.30 Iltakävely Nabbenin kosteikolle.

Maarianhaminan kaupungin rakentama kosteikkoalue sijaitsee aivan hotellimme läheisyydessä. Puistomaisella alueella viihtyvät monet merilinnut ja sieltä löytyy muun muassa sammakkoeläimille rakennettuja lampia sekä runsaasti lintujen ja lepakoiden pönttöjä. Nabbenille on myönnetty vuonna 2022 Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinto.

Perjantai 24.5.

7.00– aamiainen

8.30 lähtö retkelle Ramsholmenin luonnonsuojelualueelle, viiden kilometrin päähän Maarianhaminasta

–12.00 Ramsholmen, jossa pääsemme ihastelemaan upeaa kukkaloistoa. Lajikirjo on rikas: on esimerkiksi valkovuokkomättäitä, kevätesikoita, orkideoita rantaniityillä sekä kirjopikarililjoja. Alueen nimi juontanee juurensa siellä kasvavasta, valkosipulin tuoksuisesta karhunlaukasta = ramslökistä. On myös lehdestettyjä saarnipuita ja hasselpähkinälehtoja. Käymme lisäksi Torpfjärdenin lintutornilla. Se sijaitsee Ahvenanmaan rikkaimmalla lintualueella, jolla pesii esimerkiksi merilintuja ja kahlaajia.

11.30 kohti Kastelholmaa

12.00–13.30 ruokailu: krouvi Smakbyn**) tai Jan Karlsgårdin kahvila, Kastelholma.

**) Varmistaaksemme, että tilaa on ja ruokailu sujuu, varaamme meille etukäteen paikkoja: ryhmämenun hinta 17,- / henkilö. Ateriavaihtoehdot ilmoittautumilomakkeessa, jossa valitset haluatko osallistua ruokailuun. Laskutamme aterian hinnan etukäteen matkalaskulla.

14.00–17.00 Kastelholman linna

1300-luvulta peräisin olevan Kastelholman linna toimii nykyisin museona, jonne pääsymaksu: normaalihinta 8,- / eläkeläinen ja opiskelija 5,- / museokortti. Välittömässä läheisyydessä sijaitsee Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo, ahvenanmaalaisten Seurasaari. Tutustumisen arvoinen on myös Vita Björnin kruununvankila: se kertoo vankilakulttuurin kehityksestä aina 1750-luvulta 1950-luvulle saakka.

17.00 Paluu Maarianhaminaan.

18.30 Leppoisa iltakävely Maarianhaminassa: tutustumme kaupungin nähtävyyksiin ja saaren merenkululliseen historiaan. Retken pituus on noin 1,5 kilometriä.

Lauantai 25.5.

7.00– aamiainen

9.30 lähtö Bomarsundiin 33 kilometrin päähän Maarianhaminasta

10.00–12.30 Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin linnoituksen rauniot kertovat Ahvenanmaan historiasta Venäjän miehityksen aikana 1800-luvulla sekä miehityksen päättäneestä Oolannin sodasta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta linnoituksen tuhoutumisesta.

Tutustuminen kannattaa aloittaa vierailukeskuksesta, jossa videoiden ja valittujen esineiden avulla kerrotaan linnoituksen nousu ja tuho. Pääsymaksu: 8,- / 5,- / museokortti.

12.30 Paluu Maarianhaminaan

13.00–15.30 omaa aikaa Maarianhaminassa

Valinnan varaa on paljon, kuten esimerkiksi Merikortteli, museolaiva Pommern tai Lilla Holmenin saari. Aika kuluu rattoisasti myös Torggatanin kävelykadulla tai Lilla Torgetilla. Eikä hassumpi ajatus ole käyttää aika lepäilyyn – kukin mieltymystensä mukaan.

15.30 Lähtö retkelle Grottstigeniin Getaan 37 kilometrin päähän Maarianhaminasta

Grottstigen – kalliomuodostumien ja -seinämien sekä kivitornien valtakunta Getassa – on Ahvenanmaan tunnetuin ja kehutuin luontopolku. Se tarjoaa jääkauden muovaamia kivikoita, monenlaisia kallioita, lohkareluolia, pirunpellon, vaivaismäntyjä ja hienoja merinäkymiä. Bussimatkamme varrella on saarten omenatarhoja, jotka kukkiessaan ovat ilo silmille. Tuoretta Myrskyluodon Maija -elokuvaa on kuvattu alueella.

Reitti on pituudeltaan viisi kilometriä. Se on vähintäänkin keskivaativa varsinkin jyrkkien kallioiden / kalliomuodostumien sekä mereen viettävien silokallioiden vuoksi. Lähtöpaikaltamme pääsee myös helpommin taivallettavia luontopolkuja pitkin ja kuuluisille Getan kallioille lyhyemmän kävelyn päätteeksi. Alueella on myös ravintola-kahvila Soltuna. Säävaraus: sadesäällä kalliot ovat erityisen liukkaita, joten reitti- tai kohdemuutokset tällöin mahdollisia.

Sunnuntai 26.5.

8.00– aamiainen ja huoneiden luovutus (jos osallistut päivän retkelle)

9.00 Lähtö Nåtöön, kahdeksan kilometrin päähän Maarianhaminasta

9.15–12.15 Nåtön luonnonsuojelualue

Maarianhaminasta lähdettäessä ajamme yhdellä Ahvenanmaan hienoimmista maisemareiteistä. Nåtön luonnonsuojelualueen luontopolulla näemme merenrantamaisemia ja lajistoltaan runsaita lehdesniittyjä, kämmeköitä ja niistä myös lajin, jota ei mannermaalta löydä. Alue tarjoaa upeaa keväistä luontoa Ramsholmenin tapaan ja sen ranta- ja merimaisemissa on runsaasti lintuja, kuten kahlaajia.

12.15 Paluu Maarianhaminaan

14.15 On aika hyvästellä Ahvenanmaa, kun paluumatka alkaa: lähtö Långnäsiin

15.30–20.10 Laivamatka Långnäs > Naantali (Finnlines).

–22.00 Laivan saavuttua satamaan ajomatka kohti Helsinkiä alkaa. Pidämme yhden pikaisen taukopysähdyksen ja Kiasmalle saavumme iltakymmenen kieppeillä.

Laivamatkat teemme Finnlinesin uudella, nykyaikaisella aluksella, jolla on monipuolinen palvelutarjonta ja reitin varrella hienoja meri- ja saaristonäkymiä. Kuva: Finnlines

Tapahtumakuva Ahvenanmaan kukkaloistosta: Henna Kettunen